Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 23-04-2024
Головна » 2021 » Листопад » 26 » Новий рекорд встановив корейський термоядерний реактор: штучне Сонце
22:25
Новий рекорд встановив корейський термоядерний реактор: штучне Сонце


штучне сонце KSTAR Установка під назвою Корейське передове дослідження надпровідних токамаків (KSTAR) побила рекорд термоядерного синтезу, утримавши плазму з температурою 100 млн. градусів протягом 30 секунд.

Таким чином, попередній рекорд цієї установки щодо утримання плазми був перевищений на 10 секунд, зазначили корейські фізики.

Глибоко всередині зірок, таких як наше Сонце, гравітація та високі температури дають простим елементам, таким як водень, енергію, необхідну їм, щоб подолати відштовхування їхніх ядер та змусити їх стиснутися у більші атоми. Результатом цього ядерного синтезу є важчі елементи, кілька нейтронів та багато тепла.

На Землі ми можемо досягти аналогічних результатів, замінивши силу тяжіння на тепло. Теоретично люди зможуть отримати з атомів достатньо тепла, щоб підтримувати ядерну реакцію, з достатньою кількістю тепла, яку можна відвести для отримання енергії. Але щоб змусити цю шалено гарячу плазму залишатися на місці досить довго, щоб використовувати її джерело тепла для стійкого джерела енергії, потрібно вирішити безліч технічних завдань.

KSTAR — лише один з небагатьох випробувальних центрів по всьому світу, які намагаються згладити вигини технології обробки плазми, яка називається токамаком.

У 2016 році KSTAR показав рекордну температуру плазми — 50 млн градусів Цельсія протягом 70 секунд. Через рік цей рекорд побив китайський надпровідний токамак EAST — він утримував плазму такої самої температури протягом 102 секунд.

Однак завдання термоядерних реакторів — розігрівати плазму до 100 з лишком мільйона градусів, і в 2018 році KSTAR досягнув цієї мети, хоч і на півтори секунди. Через рік час утримання збільшився до 8 секунд за тієї ж температури, а минулого грудня було встановлено світовий рекорд — 20 секунд.

За рік команда KSTAR змогла покращити своє досягнення до 30 секунд. Допомогла оптимізація умов магнітного поля та систем нагріву.

Тепер корейські вчені збираються провести модернізацію джерела енергоживлення та встановити вольфрамовий дівертор для запобігання зростанню температури внутрішніх стінок камери токамака. Ці заходи мають дозволити збільшити час утримання плазми до 300 секунд до 2026 року.

Термоядерні реактори все ще є експериментальними, проте потенційно вони зможуть виробляти більше енергії, ніж за допомогою розподілу; при цьому вони є безпечними та екологічними, адже вони не виділяють радіоактивні елементи в результаті синтезу.

Безпека є одним із ключових переваг термоядерних реакторів. Новий Чорнобиль неможливий в умовах термоядерної реакції, адже у разі будь-яких проблем плазма миттєво згасає та остигає, а ядерні реакції зупиняються.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 293 | Дата публікації: 26-11-2021 | Додав: admin | Теги: штучне, KSTAR, сонце, реактор, корея, термоядерний | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]