Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2020 » Лютий » 13 » Які звуки видає Сонце розповів учений
21:02
Які звуки видає Сонце розповів учений


 

Сонце здається нам абсолютно тихим і безтурботним об’єктом, який не видає ніяких звуків. І частково це дійсно так, адже із законів фізики не дозволяють звуку поширюватися в космічному вакуумі. Проте як би звучало Сонце в умовах земної атмосфери? Відповісти на це питання спробував геліофізик Крейг ДеФорест з Південно-Західного дослідницького інституту. Його слова наводить науковий журнал Astronomy.

На думку вченого, Сонце повинне бути надзвичайно гучним, адже це нескінченний вир перегрітої плазми. Ядерні реакції, що призводять зірку в дію, змушують масивні конвективні осередки нагрітого газу постійно підніматися і опускатися по всій поверхні. Щоб усвідомити масштаби цього процесу, ви повинні уявити собі щось розміром з Техас (або трохи більше від України), що виникає з-під поверхні, яке згоряє і опускається всього за п’ять хвилин. Це неймовірно галасливий процес, додав учений.

Якщо вірити попередніми розрахунками ДеФореста, то кожен з таких осередків випромінює від 100 до 300 Вт звукової енергії на квадратний метр — це приблизно стільки ж, скільки одна поліційна сирена. А оскільки площа поверхні Сонця приблизно в 10 000 разів більше, ніж у Землі, то уявіть, що 10 000 Земель покриті поліцейськими сиренами, і всі «кричать».

Земля знаходиться на відстані 150 млн. км від Сонця, тому якщо звук не переривався у вакуумі, в околицях нашої планети його гучність могла б досягати 100 децибелів — як на сучасному рок-концерті. За словами ДеФореста, сам звук був би схожий на глухе ревіння. Вдень в таких умовах жити було б нестерпно, а от вночі, при розвороті земної кулі, ми, можливо, змогли б навіть розмовляти.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 593 | Дата публікації: 13-02-2020 | Додав: admin | Теги: сонце, звук | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]