Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пн, 29-04-2024
Головна » 2023 » Липень » 10 » На зворотному боці Місяця вчені виявили 48-кілометровий радіоактивний камінь
12:07
На зворотному боці Місяця вчені виявили 48-кілометровий радіоактивний камінь


Вчені виявили велике радіоактивне гранітне утворення під поверхнею зворотного боку Місяця — і, згідно з новою роботою, ця несподівана кам’яна формація може дати дослідникам деякі підказки про довгу історію нашого Місяця.

У статті, опублікованій цього тижня в журналі Nature, дослідники припускають, що існування підповерхневого граніту свідчить про те, що на менш вивченій зворотній стороні Місяця, яка завжди звернена від Землі, колись містився один або кілька вулканів, який вибухнув приблизно 3,5 мільярда років тому на початку історії Місяця.

«Будь-яке велике гранітне тіло, яке ми знаходимо на Землі, живило велику групу вулканів», — сказав співавтор дослідження Метью Зіглер, професор Південного методистського університету та науковий співробітник Інституту планетарних наук, у заяві.

Підземні відкладення вивержених порід, залишені після охолодження вулканів, які називаються батолітами, «набагато більші за вулкани, які вони живлять на поверхні», додав Зіглер. «Наприклад, гори Сьєрра-Невада — це батоліт, що залишився від ланцюга вулканів на заході Сполучених Штатів, який існував давно».

Щоб визначити хімічний склад радіоактивного місячного відкладення, дослідники використовували мікрохвильові частоти для вимірювання геотермальної активності сполуки. З даних вони змогли зробити висновок, що родовище містить певні радіоактивні елементи, які можна віднести лише до граніту.

Тим не менш, результати трохи здивували. Хоча в регіоні Місяця, де було виявлено таємничий камінь — який часто називають « аномалією » Комптона-Белковича — міститься відомий вулканічний комплекс, граніт на Місяці зустрічається рідко.

Щойно виявлений шматок граніту, однак, досить величезний і має понад 48 кілометрів у діаметрі.

«Дивовижна величина та географічна протяжність цієї особливості вказують на наявність розвиненої гранітної системи, схожої на Землю», — пишуть дослідники.

Незважаючи на нові захоплюючі відкриття, у вчених може залишитися більше питань, ніж відповідей.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 113 | Дата публікації: 10-07-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]