Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2017 » Вересень » 6 » Звинуватили у поширенні СНІДу стародавніх римлян
22:54
Звинуватили у поширенні СНІДу стародавніх римлян


 

Французькі вчені з університету Провансу в Марселі вважають, що вразливість населення країн Європи до ВІЛ пояснюється межуванням з кордонами колишньої Римської імперії, передає Бі-Бі-Сі.

Вчені роблять припущення, що в людей, які жили колись на території Англії, Франції, Греції й Іспанії, під управлінням Рима, рідше зустрічається різновид гена CCR5-Delta 32, що захищає від вірусу імунодефіциту людини.

Люди з таким геном, на думку дослідників, рідше інфікуються вірусом і СНІД у них розвивається набагато повільніше. До того ж ген CCR5-Delta 32 мають більш як 15% людей у деяких країнах північної Європи.

Французькі дослідники вивчили майже 19 тис. зразків ДНК людей з різних країн Європи. В результаті помітили, що в регіонах, які свого часу знаходились під владою Рима, цей різновид гена зустрічається рідше.

Для прикладу, у країнах, що перебували на окраїнах імперії, таких як Німеччина або Англія, ген присутній в 8% -11,8% людей, а в тих, котрі ніколи не входили до складу Римської імперії - набагато частіше.

За словами голови дослідників Еріка Форі, таке генетичне розходження не можна пояснити народженням в місцевого населення дітей від римських солдатів, бо це було досить рідкісне явище.

Окрім того, римські легіонери вербувалися не лише в Італії, але й в інших частинах імперії. Скоріш за все, зауважує вчений, римляни могли принести з собою хворобу, до якої люди минулого з різновидом гена CCR5-Delta 32 були особливо сприйнятливі.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 966 | Дата публікації: 06-09-2017 | Додав: adminA | Теги: стародавні римляни, поширення СНІДу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]