Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2023 » Лютий » 19 » Зв’язок, про який потрібно знати - стрес і гіпертиреоз
13:15
Зв’язок, про який потрібно знати - стрес і гіпертиреоз


Стрес і гіпертиреоз мають зв’язок, про який завжди важливо пам’ятати.

Як відомо, розлади функцій щитовидної залози часто зустрічаються у населення. При цьому не кожному з нас відомо, що такі фактори, як стрес, здатні викликати порушення вироблення гормонів щитовидної залози.

Отже, між стресом і гіпертиреоз є досить тісний зв’язок. Це ще один привід для того, щоб уважно ставитись до всіх стресових ситуацій, які виникають у нашому житті та забирають у нас спокій.

Хочемо ми цього чи ні, нервова напруга відкладає серйозний відбиток на нашому здоров’ї, порушуючи внутрішню рівновагу нашого організму та функції його органів.

Продовжуючи цю статтю, ми докладніше поговоримо на цю тему і спробуємо з’ясувати, як саме стрес впливає на роботу щитовидної залози. Кожен із нас повинен усвідомити, дещо важливо вміти контролювати свої емоції та вести спокійне життя.

Стрес та гіпертиреоз: як вони пов’язані?

Нервова напруга та гіпертиреоз пов’язані через процеси, що здійснюються у надниркових залозах. Для того, щоб зрозуміти, у чому саме цей зв’язок, необхідно знати про механізм стресу.

Стрес та імунна система

Насамперед необхідно наголосити на наступному факті: стрес здатний викликати порушення в роботі щитовидної залози тільки тоді, коли він стає хронічним.

Під хронічним стресом мається на увазі нервова напруга, яка триває понад 3 місяці або навіть рік. Весь цей час людину не залишають нервозність і занепокоєння, вона втрачає життєві сили, а її настрій падає.

У цій ситуації стрес стимулює гіпоталамус та гіпофіз. Дані структури головного мозку надають стимулюючий вплив на надниркові залози людини. Після цього відбувається таке: наша імунна система не лише слабшає, а й перестає працювати належним чином. Через це в організмі розвиваються запальні процеси та починають вироблятися цитокіни.

Іншими словами, імунітет починає атакувати власний організм, бачачи загрозу, але не розуміючи, звідки саме вона походить.

Це призводить до найгіршого розвитку подій: імунна система починає боротися проти власного організму.

Стрес і гіпертиреоз

Досить часто відбувається так, що саме щитовидна залоза перетворюється на основну мету імунної системи. Це має пряме відношення до таких захворювань, як аутоімунний гіпотиреоз та хвороба Хашимото.

Крім цього, необхідно пам’ятати, що у деяких людей стрес здатний уповільнювати метаболізм. Хоча ці процеси не розвиваються у всіх випадках стресу, забувати про це не варто. Буває, що деякі люди худнуть через стрес. Проте часто відбувається зворотне: нервова напруга змушує людей набирати вагу. Це пояснюється уповільненням функцій щитовидної залози та зниженням вироблення гормонів трийодтироніну (Т3) та тироксину (Т4).

Стрес та гіпотиреоз: як від них захиститися?

Зміни у роботі щитовидної залози може бути зумовлені різними чинниками. Як ми вже говорили вище, одним із них є стрес.

Якщо це так, то чи можна захистити себе від гіпотиреозу, спровокованого стресом? Для цього слід звернути увагу на ці поради.

Піклуйся про своє харчування

Дуже важливо не тільки харчуватися збалансовано, а й не пропускати прийоми їжі. Так, відмова від сніданку чи вечері здатна порушити наш метаболізм.

Не варто зловживати напоями з кофеїном і цукром, газировкою, шоколадом і т. д. Дані продукти здатні ще більше посилити наявний стрес. При цьому необхідно включити до свого раціону продукти, що містять наступні вітаміни та мінерали: селен.

Як відомо, стрес негативно позначається на якості нашого сну. При цьому поганий нічний відпочинок погано впливає на наше здоров’я та обмін речовин. Тому тобі потрібно підкоригувати деякі звички для того, щоб краще висипатись.

Дотримуйся режиму дня: їж і лягай спати в один і той же час. вечеряй за 2 години до сну. Намагайся зменшувати ритм у другій половині дня. Можливо, спочатку тобі буде важко зробити це, але поступово ти повинна усвідомити, що розмірений темп життя необхідний як і для нашого фізичного, так і емоційного здоров’я. Як тільки ти повертаєшся додому, необхідно зменшити ритм.

За дві години до відходу до сну відклади мобільний телефон, комп’ютер та інші електронні пристрої.

Управління емоціями кожен із нас розуміє, що керувати своїми емоціями зовсім не так просто. При цьому необхідно усвідомити, що будь-якої миті ти можеш зробити своїм пріоритетом себе саму.

Домогтися контролю над своїми емоціями тобі допоможуть такі поради:

Не варто відкладати на завтра занепокоєння та незручність, які ти відчуваєш сьогодні.

Оскільки стрес та гіпертиреоз тісно пов’язані, намагайся вирішувати невеликі проблеми відразу.

Зосереджуй свою увагу на теперішньому. Замість того, щоб засмучуватися через те, що сталося вчора, або турбуватися через можливі проблеми завтрашнього дня, використовуй цю просту стратегію: що я можу зробити зараз для вирішення цього питання?

Аналізуй свої емоції: довіряй близьким людям проблеми, які позбавляють тебе спокою, веди щоденник, займайся спортом, не тримай у собі тривогу та нервову напругу, а позбавляйся їх кожного дня.

Практика усвідомленості

Майндфулнес, або практика усвідомленості, є технікою медитації, яка дозволяє зміцнити зв’язок між тілом і душею людини. Рекомендується щодня виділяти щонайменше 1 годину на практику усвідомленості та пам’ятати про те, що вона також поширюється на харчування та інші сфери нашого життя. Йдеться про те, щоб відчувати свою присутність у теперішньому, отримувати задоволення від кожної справи, якою ти займаєшся, прислухатися до себе і вести більш розмірене і гармонійне життя, відчуваючи всю свою відповідальність за власне здоров"я і добробут.

Оскільки стрес та гіпотиреоз тісно взаємопов’язані, слід усвідомити всю важливість уважного ставлення до себе та свого здоров’я.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 136 | Дата публікації: 19-02-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]