Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2021 » Січень » 13 » Зоряну троянду навколо надмасивної чорної діри показала ESO
00:24
Зоряну троянду навколо надмасивної чорної діри показала ESO


Европейська Південна Обсерваторія (ESO, European Southern Observatory) представила прекрасний знімок космічної троянди — кільцеподібного спалаху зореутворення в ядрі галактики.

Спостереження виконувалися з використанням приймача MUSE на Дуже Великому телескопі (VLT). Фахівці вивчали спіральну галактику NGC 1097, яка розташовується в сузір’ї Печі на відстані приблизно 45 мільйонів світлових років від нас.

зоряна троянда чорна діра

У центрі галактики знаходиться надмасивна чорна діра. Під її впливом пил та газ ніби втягуються в лійку з навколоядерних областей галактики. «В ході цього процесу речовина, що оточує ядро ​​галактики, розігрівається й утворює навколо чорної діри акреційний диск, випромінюючи в навколишню область простору величезну кількість енергії», — зазначає ESO.

В результаті, пил, що знаходиться в цій області, розігрівається, що провокує прискорення процесів зореутворення. Через це навколо чорної діри формується своєрідне зоряне кільце.

зоряна троянда чорна діра

В цьому випадку розмір космічної "троянди" становить близько 5000 світлових років в поперечнику. Сама галактика NGC 1097, показана на другому знімку (натисніть для збільшення), котра простягається на десятки тисяч світлових років навколо свого центру.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 373 | Дата публікації: 13-01-2021 | Додав: admin | Теги: надмасивна, Діра, Зоряна, чорна, Троянда | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]