Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2017 » Листопад » 13 » Зникли плями на оберненій до Землі стороні Сонця - вчені
19:22
Зникли плями на оберненій до Землі стороні Сонця - вчені


 

Зараз Сонце почало входити до третього етапу, який характеризується поступовим зникненням плям. Остаточне зникнення плям з Сонця може відбутися вже  протягом 2-3 місяців 

Кількість плям на Сонці, що вважається головною характеристикою рівня сонячної активності, стрімко падає до нуля. Наразі на оберненій до Землі стороні не спостерігається жодної плями, йдеться у повідомленні лабораторії рентгенівської астрономії Сонця ФІАН, передає РІА Новости.

"Чи є зараз плями на зворотному боці Сонця, сказати важко, але виходячи із фотографій Сонця два тижні тому, коли ця сторона була повернена до Землі, плями відсутні й там.

Тим самим, наша зірка зараз дуже близька за зовнішнім виглядом до ідеального об'єкта, без будь-яких "недоліків", яким його представляли люди до початку 17 століття", — зазначають вчені.

Кількість плям на Сонці є головним параметром, за яким вимірюється 11-річний сонячний цикл, історія якого налічує вже майже 270 років. Раз в 11 років кількість плям досягає максимуму, а приблизно посередині між цими піками знижується до найменшого значення, названого сонячним мінімумом.

Природа цих змін залишалася незрозумілою протягом майже 200 років, і лише в середині XX століття було встановлено, що з кроком 11 років змінюється магнітне поле Сонця (по черзі посилюється і послаблюється).

Оскільки плями утворюються в областях сильного поля, то у моменти максимальної напруженості поля досягає максимуму й кількість плям. Магнітна і пов'язана з нею електрична енергія Сонця є основним "паливом" для сонячної активності (сонячні спалахи і викиди речовини мають у своїй основі електричну і магнітну природу).

З цієї причини в роки максимуму сонячного циклу зростає і "вибухова" активність Сонця. У роки мінімуму вона, навпаки, затухає.

Виходячи з картини, що спостерігається зараз, Сонце невідворотно рухається до чергового мінімуму, який буде досягнутий наприкінці 2018 — першій половині 2019 років. На цьому шляху на Сонці спочатку повинні повністю зникнути складні групи плям і пов'язані з ними сонячні спалахи, що, схоже, вже сталося.

Потім у короні Сонця поступово починають спливати нові потоки магнітного поля, з'являються перші плями, і маховик сонячного циклу починає новий 11-річний оберт.

Зараз Сонце почало входити у третій етап, який характеризується поступовим зникненням плям. На цьому етапі все ще на короткий час можуть з'являтися окремі плями й навіть відбуватися слабкі спалахи, але це є лише останніми вгасали сплесками активності. Остаточне зникнення плям із Сонця може відбутися вже протягом найближчих 2-3 місяців.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 975 | Дата публікації: 13-11-2017 | Додав: adminA | Теги: сторона Сонця, вчені, земля, плями | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]