Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2020 » Січень » 9 » Зіткнення нейтронних зірок зафіксували астрономи
08:09
Зіткнення нейтронних зірок зафіксували астрономи


 

Вчені з США змогли довести, що вони зафіксували друге в історії зіткнення нейтронних зірок. Вперше подібне явище спостерігалося в 2017 році.

Цей об'єкт був виявлений в першій половині 2019 року за допомогою інтерферометру LIGO і отримав в кінці року назву GW190425.

Це друге подібне зіткнення: в 2017 році обсерваторії по всьому світу спостерігали зіткнення двох щільних космічних тіл вкрай високих енергій. Маса нейтронних зірок, які стали учасниками цієї події GW170817, в кілька разів перевищує масу Сонця.

На відміну від першої події, зараз відстежити вихідну точку сигналу було дуже важко; але міжнародній групі астрономів вдалося визначити, що одна з нейтронних зірок була в 1,4 рази більша за масу Сонця, а інша — більше приблизно в два рази. Телескопи раніше ніколи раніше не могли виявити зіткнення зірок подібної маси.

«Ці об'єкти явно важче, ніж будь-яка інша пара нейтронних зірок, які ми спостерігали. GW190425 є раніше не виявленим типом астрофізичної системи», — відзначили дослідники.

Це набагато перевершує масу відомих подвійних нейтронних зірок в нашій власній галактиці і призводить до інтригуючих припущень, що подвійна система сформувалася інакше, ніж ті, що спостерігалися в Чумацькому Шляху.

Об'єкт, що виник в результаті зіткнення GW190425, також цікавий тим, що він знаходиться в так званому масовому проміжку між нейтронними зірками і чорними дірами. І нейтронні зірки, і чорні діри — це занадто щільні залишки мертвої зірки, але астрономи до цього ніколи не бачили нейтронну зірку, більшу, ніж 2,5 маси Сонця.

І хоча вчені не виявили багато злиттів нейтронних зірок, астрономи ідентифікували 17 існуючих подвійних нейтронних зірок в Чумацькому Шляху, з якими можна порівнювати масу. З них найбільша сукупна маса в 2,9 рази більша за масу Сонця.

Це може допомогти астрономам зрозуміти, як утворюються подвійні нейтронні зірки. Є дві можливості: дві масивні зірки народжуються, живуть і вмирають разом; або вони захоплюють один одного на орбіті.

Ми поки не знаємо, чи привела GW190425 до появи маленької чорної діри або великої нейтронної зірки, але вона — і об'єкт, створений GW170817, який також досі невідомий — може дати деякі відповіді про цю дивну подію.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 550 | Дата публікації: 09-01-2020 | Додав: admin | Теги: астроном, Зірка, Зіткнення, космос, нейтронна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]