Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2015 » Травень » 25 » Зіткнення білого карлика із зіркою вчені вперше спостерігали
23:18
Зіткнення білого карлика із зіркою вчені вперше спостерігали



 

Вчені за допомогою автоматизованого телескопа PTF спостерігали за зіткненням білого карлика зі звичайною сонцеподібною зіркою і його перетворенням на наднову типу Ia.

Наднові зірки типу Ia у зв'язку з їх відносною сталістю астрономи використовують для вимірювання відстаней в космосі, повідомляють РИА Новости. Проте вчені точно не знали, як вони виникають. Одні вважали, що наднова народжується в результаті злиття двох білих карликів, інші - в парі з білого карлика і звичайної зірки або червоного гіганта.

Шрініваса Кулкарні з Каліфорнійського технологічного інституту в Пасадені (США) разом з колегами підтвердили другу гіпотезу за допомогою фотографій телескопа.

«Наше відкриття є першим прямим свідченням того, що у білих карликів, що породжують наднові типу Ia, є зірка-супутник. Крім того, воно показує, що, принаймні, частина з них народжується в ході зіткнення карлика і звичайного світила, а не двох білих карликів », - пояснив Кулкарні.

При цьому вчені не заперечують появу наднової зірки в результаті злиття двох білих карликів. Такий приклад був зафіксований в 2011 році в галактиці Вертушка.

Раніше американські вчені спостерігали за білим карликом в сузір'ї Скорпіона, який виявився чорною дірою з проміжною матерією. Він розірвав на частини і поглинув цілу планету розміром рівним трьом Марсам.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1298 | Дата публікації: 25-05-2015 | Додав: adminA | Теги: зіткнення білого карлика із зіркою | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]