Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2023 » Травень » 5 » Землю чекає подібний сценарій - зірка поглинає планету розміром з Юпітер. ВІДЕО
14:01
Землю чекає подібний сценарій - зірка поглинає планету розміром з Юпітер. ВІДЕО


Група астрономів вперше впіймала процес повного поглинання планети зіркою. Подібний сценарій очікує і нашу планету, щоправда, приблизно за 5 млрд років.  

Хоча спостереження відбувалось ще у 2022 році, але опублікували результати своїх досліджень астрономи лише 3 травня 2023 р. Схожа на Сонце зірка, віком у 10 млрд років почала старіти і перетворюватись у червоного гіганта. На цьому етапі зоря може поглинути довколишні планети, якщо вони знаходяться достатньо близько до неї і не зможуть втекти від її гравітаційного поля. Під час спостереження вчені помітили як зірка повністю поглинула планету розміром з Юпітер.

Цей галактичний бенкет стався приблизно 10-15 тис. років тому у сузір'я Орла (через велику відстань світло від цієї події досягло Землі лише нещодавно). Коли планета опустилася через зоряний люк, спостерігали швидкий гарячий спалах світла та тривалий потік пилу, який яскраво сяяв холодною інфрачервоною енергією, кажуть дослідники.

Анімований процес поглинання зіркою планети та візуалізація досліджень

Раніше були ознаки того, що інші зірки «кусають» планети, але вперше вдалось зафіксувати процес.

Відкриття сталось завдяки досліднику Массачусетського технологічного інституту Кішалаю Де, який помітив спалах світла в 2020 році під час сканування неба у обсерваторії. Щоб розкрити таємницю, знадобилися додаткові спостереження та аналіз даних: замість того, щоб зірка поглинула свою зірку-супутницю, ця зірка з’їла свою планету.

Враховуючи тривалість життя зірки в мільярди років, поглинання було досить швидким — фактично одним махом, сказав Мансі Каслівал з Каліфорнійського технологічного інституту, який брав участь у дослідженні.

«Ця зірка одним ковтком з’їла цілу планету», — сказала Керол Хасуел, астрофізик з Відкритого університету Британії, яка не брала участі в дослідженні. Але у 2010 році Хасвелл очолював групу, яка використовувала космічний телескоп Хаббла, щоб спостерігати за планетою WASP-12, коли ту поїдала зірка-господар.

«На відміну від цієї, зірка біля WASP-12 швидше “кусається” і не поглинула планету одразу».

Процес поглинання планети WASP-12 найближчою зіркою. Повністю процес завершиться приблизно за 3 млн років.

У майбутньому Сонце зробить щось подібне. За версією NASA, під час цього стрибка зростання зірка поглине Меркурій, Венеру і, можливо, Землю. «Якщо це вас втішить, то це станеться приблизно через 5 мільярдів років», — сказав співавтор Морган Маклеод з Гарвардсько-Смітсонівського центру астрофізики.

«Усе, що ми бачимо довкола себе, все, що ми створили, все це зникне миттєво», — доповнив його прогноз Кішлай Де.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 108 | Дата публікації: 05-05-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]