Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 04-05-2024
Головна » 2023 » Червень » 10 » Здатність "непорочного зачаття" вчені вперше виявили у тварин
00:18
Здатність "непорочного зачаття" вчені вперше виявили у тварин


Вчені вперше знайшли докази того, що самки крокодилів можуть відкладати яйця без спарювання, використовуючи дивну репродуктивну стратегію, яка може мати своє еволюційне коріння в епоху динозаврів. Дослідження опубліковано у журналі Biology Letters.

У 2018 році самотня самка американського крокодила (Crocodylus acutus), яка перебувала у неволі протягом 16 років, відклала кладку яєць, в одному з яких був помітний плід.

Генетичний аналіз, проведений групою американських учених, показав, що крокодил виробляв яйця без будь-якого участі самця у процесі, званому партеногенезом, більш відомий як "непорочне народження".

Хоча яйця не вилупилися, це разюче відкриття в новій гілки царства тварин показує, як далеко сягає ця незвичайна репродуктивна стратегія.

Тепер, коли у крокодилів і птахів задокументовано незаймане народження, знахідки дозволяють припустити, що їхні древні предки, динозаври, могли мати ці чудові репродуктивні здібності.

Крокодили та птахи — живі представники загону рептилій, званого архозаврами, який колись, якщо ми простежимо його відгалуження, також включав динозаврів та літаючих рептилій.

"Його відкриття дає дражливе уявлення про можливі репродуктивні здібності вимерлих архозаврів, родичів крокодилів і птахів, особливо представників птерозаврів і динозаврів", - пише група дослідників на чолі з біологом-еволюціоністом Уорреном Бутом із Технологічного інституту Вірджинії.

Партеногенез - це форма безстатевого розмноження, коли самки тварин, яким зазвичай потрібна сперма самця для розмноження, можуть робити це без спарювання. Замість того, щоб роками зберігати сперму, як це роблять рептилії, у крайньому випадку самки можуть злити дві свої клітини, щоб отримати життєздатний ембріон, який має лише одного з батьків.

Колись вважався рідкісним, вчені поступово зрозуміли, що партеногенез частіше зустрічається у хребетних тварин, ніж думали спочатку.

Рослини і безхребетні займалися цим деякий час, але дослідникам знадобився деякий час, щоб зрозуміти, що самки хребетних можуть виробляти потомство з яєць, не запліднених чоловічою спермою.

З того часу незаймане народження спостерігалося у більш ніж 80 видів хребетних, у тому числі у ящірок, змій, акул і схилів, але в основному у тварин, що містяться в неволі, і досі ніколи раніше не реєструвалося за межами цих хребетних.

Звичайно ж, коли вчені придивилися ще ближче, вони почали знаходити приклади факультативного партеногенезу у диких тварин, слідуючи здогадці, що це може бути стратегія виживання, яку використовують самки, коли вони не можуть знайти собі пару самця, особливо в рідкісних популяціях на суші. межі зникнення.

Однак недавні знахідки каліфорнійських кондорів, вирощених у неволі, показали, що ці птахи, що знаходяться під загрозою зникнення, можуть відтворюватися незалежно, навіть коли самки знаходяться в постійному контакті з абсолютно плідними самцями, так що подумайте.

Що ж до крокодила, генетичний аналіз мертвонародженого плоду проти його матір'ю показав, що вони мають практично ідентичні генотипи.

Ця клоноподібна подібність передбачає, що аутоміксис термінального злиття був репродуктивним механізмом у цьому прикладі партеногенезу, так само, як це спостерігалося в дослідженнях птахів, змій та ящірок.

партеногенез спостерігали у ящірок, змій, птахів, а тепер і крокодилів

Це вказує на те, що партеногенез є рисою, "ймовірно, що належить віддаленому спільному предку цих ліній". Однак необхідні додаткові дослідження, щоб «повністю перевірити еволюційне поширення та динаміку (факультативного партеногенезу) у глибшому еволюційному періоді».

Термінальний аутоміксис злиття - це один із способів незайманого народження: самка зливає яйцеклітину, що містить половину її хромосом, з іншим типом гаплоїдних клітин, званих полярними тільцями, які залишилися від звичайного виробництва яєчників. Він включає невелику перетасовку генетичного матеріалу, щоб заповнити прогалини у відсутніх сперматозоїдах, і в результаті потомство стає майже клоном своєї матері.

Таким чином, хоча це може бути способом, яким самки можуть розмножуватися поодинці, коли партнерів небагато і вони далеко один від одного, це не стійкий спосіб виробляти потомство, тому що їм не вистачає генетичного розмаїття, яке приносять двоє батьків.

І хоча в цьому випадку яйця не вилупилися, дослідники кажуть, що це не виключає можливості того, що крокодили використовують партеногенез для життєздатного потомства. Показники вилуплення партеногенетичних яєць в інших видів можуть становити лише 3 відсотки.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 103 | Дата публікації: 10-06-2023 | Додав: admin | Теги: непорочне, Зачаття, тварина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]