Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 27-07-2024
Головна » 2024 » Червень » 11 » Здатними змінювати ландшафт виявилися дощі
00:55
Здатними змінювати ландшафт виявилися дощі


Команда британських фахівців з Брістольського університету розкрила вплив дощів на гірський ландшафт. Дослідження проводилося в центральних і східних Гімалаях Бутану і Непалу. Для вимірювання швидкості, з якою під впливом води руйнуються скелі, вчені використовували мас-спектрометр в Університеті Пердью американського штату Індіана. З його допомогою британці розібрали атомний склад піщинок зі схилів пагорбів і вирахували, як довго там перебував пісок і трансформувався ландшафт.

У результаті фахівцям вдалося отримати дані про те, наскільки швидко протікає процес ерозії по всьому гірському хребту. Отримані результати вчені порівняли зі змінами в крутих поворотах річок і кількості опадів. Британці вважають, що їхня робота є досить важливим кроком уперед у розв’язанні питання про те, наскільки швидкість ковзання тектонічними розломами може залежати від кліматичної ерозії на поверхні.

Виявилося, що до формування гірських районів призводить комбінація як земних, так і атмосферних процесів. На думку експертів, дослідження дасть змогу прогнозувати наслідки глобальної зміни клімату для гірських ландшафтів, на яких мешкають понад 700 мільйонів людей. Заодно ці дані стануть у пригоді для проєктування будівництва доріг, міст і різної інфраструктури.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 43 | Дата публікації: 11-06-2024 | Додав: admin | Теги: Дощ, ландшафт, Зміна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]