Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2019 » Липень » 5 » Зброя, яку боялися європейські армії
16:00
Зброя, яку боялися європейські армії


 

 

 Показали зброю, яку боялися європейські армії
 
Макуауитль - давня зброя ацтеків.

Під час завоювання Америки іспанськими конкістадорами місцеві цивілізації мало що могли їм протиставити. Єдиною зброєю, яка справді лякала іспанців був обсидіановий меч - макуауитль.

Іспанські завойовники зустріли витончену ацтекську культуру у XVI ст. Саме тоді вони вперше висадилися на берегах Мексики. Сталева зброя, рушниці, обладунки та коні європейців дозволили їм домінувати над тубільцями. Але культура воїнів-ацтеків мала власну унікальну зброю, яка вражала конкістадорів. Іспанці познайомилися з ацтекськими луками, стрілами, списами і щитами - жодних перешкод це не викликало. Однак макуауитль викликав жах у завойовників.

Меч був звичайним шматком дерева у формі сучасної крикетної бити. Плаский і широкий. Мав струнку та довгу рукоятку. Вирізався з дуба або сосни. Лезо формували з міцного обсидіану. Довжина меча становила від 0,5 до 1 м, повідомляє The Ancient Origins

Макет зброї протестували на манекені в США у шоу Man At Arms: Art of War.

"Шматки обсидіану (вулканічного скла) мали довжину близько 4 см. Прикріплялися вздовж країв природним клеєм - бітумом. Це й робило зброю такою грізною", - каже історик Марко Обрегон.

"У них є такі мечі з дерева. Тримаються двома руками, але мають недовгу рукоятку: приблизно 3 пальці в ширину, - писав один із солдатів Ернана Кортеса 1520-го. - Одного дня я бачив, як індіанці воювали з сусідами. Індіанець дав такий удар у груди противника, що той відкрив його до нутрощів і він помер на місці. І того ж дня бачив індіанця, який нашого коня ударив в шию і той упав мертвим біля його ніг".

Пласка сторона дерев'яної зброї слугувала для нелетальних ударів. Ацтеки були відомі тим, що забирали живих в'язнів та приносили їх у жертву, щоб заспокоїти богів.

Незважаючи на спогади щодо цієї зброї, антропологи скептично ставляться до її міці. Переконані, що вона не здатна пробити залізний обладунок.

Іспанські конкістадори на чолі з Фернандо Кортесом причалили 13 березня 1519 року на узбережжя Мексики. Цю дату вважають початком занепаду Ацтекської імперії.

Офіційно похід називають християнським – ніби-то хочуть навернути індіанців у католицьку віру. Учасників загарбницьких походів називають конкістадорами. Вони вирушали до Америки після її відкриття, щоб загарбати ці землі і поневолити місцеве населення.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 594 | Дата публікації: 05-07-2019 | Додав: adminA | Теги: зброя, боялися європейські армії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]