Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2017 » Червень » 30 » Зберігається на Черкащині найдавніше в Європі насіння
00:31
Зберігається на Черкащині найдавніше в Європі насіння


 

Найдавнішу в Європі знахідку насіння горобинника кінця V тис. до н.е. представили на виставці одного експоната в Державному заповіднику “Трипільська культура” в Легедзиному на Черкащині. Виставка проходила під час щорічного свята “Купайло в Легедзиному”, яке цього року присвятили темі квітів та рослин в народному українському знахарстві, пише "Рідна Черкащина" з посиланням на zruchno.travel.

- Цьому насінню близько семи тисяч років зберігалося в трипільському глечику. Горобинник – це лікарська рослина. Його пили як енергетик – аналог сучасної кави. Вівдвар стебла використовували для фарбування тканин у червоний колір, – розповів  директор заповідника Владислав Чабанюк.

Серед інших новинок цьогорічного фестивалю “Купайло в Легедзиному” Чабанюк назвав виставку рушників з колекції музею Гончара, театралізоване дійство-показ дитячого традиційного вбрання від майстерні “Аденчик-Баденчик”, а також купальські пісні у виконанні української співачки Каті Chilly.

- Фестиваль розвивається. Люди їдуть – цього року не менше, ніж минулого. Є гості з Києва, Черкас, Умані, Вінниці. Людям цікаво. Можливо, кому приїлася така тематика, як народні пісні та етнічний одяг. Але ні, людей це справді цікавить, – підкреслив директор заповідника.

Кульмінацією свята стало запалення купальського багаття та пускання вінків на воду.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 888 | Дата публікації: 30-06-2017 | Додав: adminA | Теги: найдавніше в Європі насіння, Черкащина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]