Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 08-05-2024
Головна » 2024 » Лютий » 7 » Наша Земля справді могла бути пласкою заявили вчені
14:01
Наша Земля справді могла бути пласкою заявили вчені


Вчені з Університету Центрального Ланкашира (UCLan) виявили, що на ранніх етапах життя планети можуть набувати пласкої форми. Цілими вони стають у міру дорослішання.

Відомо, що планети формуються з протопланетних дисків — кілець пилу та газу, що оточують зірки. Але як саме це відбувається, все ще залишається предметом суперечок. Найпопулярнішою теорією вважається акреція ядра — коли частинки пилу починають злипатися, утворюючи все більші об’єкти, а потім перетворюються на планети. Менш поширена, але все ж таки правдоподібна модель, називається нестабільністю диска — після охолодження диск розпадається на частинки, які потім стають планетами. Вважається, що цей спосіб утворення відбувається швидше.

Але вони не беруть до уваги один дуже важливий аспект — яку форму набувають молоді планети. Саме це спробувала з’ясувати команда дослідників. Для цього вони провели моделювання на суперкомп’ютері.

“Ми вивчаємо формування планет протягом тривалого часу, але ніколи раніше нам не спадало на думку з’ясувати їхню форму на ранніх етапах життя. Зазвичай ніхто не ставить під сумнів їхню сферичну форму”, – сказав Дімітріс Стамателлос, один із авторів дослідження.

З’ясувалося, що якщо планети дійсно формуються за допомогою методу нестабільності диска, то вони, швидше за все, ростуть нерівномірно: більшу частину матеріалу збирають на своїх полюсах, меншу — на екваторі, і через це поступово перетворюються на «сплюснутий сфероїд», що нагадує витягнутий овал. Але з часом вони все-таки набувають звичної круглої форми.

Поки що це лише симуляція, зазначають автори дослідження. Щоб підтвердити чи виключити припущення, необхідно продовжувати спостерігати за молодими планетами.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 85 | Дата публікації: 07-02-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]