Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2012 » Лютий » 28 » За збереження геному і захист хромосом відповідають теломери
22:47
За збереження геному і захист хромосом відповідають теломери



Британські науковці почали досліджувати пласких хробаків, щоб подарувати людству безсмертя. За їхніми словами планарії мають таку унікальну здатність до регенерації, що можуть подолати процес старіння. У дослідженні, опублікованому в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, йдеться, що планарії можуть постійно підтримувати довжину теломер в ДНК.

Одна з найбільш популярних гіпотез старіння живих організмів говорить про те, що причиною цього процесу є укорочення кінцевих ділянок клітинних хромосом - теломер. Коли вони зовсім зникають, клітина гине. Саме теломери визначають кількість поділів клітини протягом життя, відповідають за збереження геному і захист хромосом від дії негативних чинників. "Тепер нам належить з'ясувати, як тварини можуть досягати безсмертя", - розповів Азіз Абубакер, який очолює дослідження в університеті Ноттінгема, повідомляє ТСН.

Зазначимо, планарії вже давно привернули увагу вчених завдяки своїм екстраординарним здібностям до регенерації. Цього разу команда біологів вивчила два види цих черв'яків – тих, що розмножуються статевим шляхом і простим поділом. Обидва типи здатні відновлювати м'язи, шкіру, нутрощі і навіть нервові закінчення знову і знову. Але перевага безстатевих черв'яків в тому, що вони можуть відновлювати запаси ключового ферменту, який потенційно здатний зробити їх безсмертними. Тепер вчені хочуть знайти і зрозуміти механізми більш детально, щоб потім застосувати ці знання для довголіття людей.

Зазначимо, що ізраїльським науковцям в ході експерименту вдалося омолодити імунну систему мишей. Тепер науковці, які працюють під керівництвом професора Дорона Меламеда, заявляють, що процес старіння піддається контролю. У найближчому майбутньому людство навчиться боротися з хворобами старих людей.

А науковці з державного Університету Портленда встановили, що запорукою довголіття людини є тривалий і глибокий нічний сон.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 2197 | Дата публікації: 28-02-2012 | Додав: adminA | Теги: захист хромосом відповідають теломе | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]