Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 23-04-2024
Головна » 2018 » Травень » 18 » За допомогою тюленів науковці виміряли температуру води в Антарктиді
16:43
За допомогою тюленів науковці виміряли температуру води в Антарктиді


 

Два види антарктичних тюленів допомогли вченим зібрати дані про температуру та солоність вод навколо уразливих крижаних покривів у Західній Антарктиді. Завдяки тюленям, вчені-екологи з Університету Східної Англії змогли вивчити показники теплої, солоної та глибокої води в морі Амундсена в Південному океані, пише Phys.org, передає "Новое время".

У міру того, як лід в Західній Антарктиді тане, вважається, що рівень моря може піднятися на 3,2 метра, при цьому велика частина води стікає в море Амундсена. Оцінки майбутнього підвищення рівня моря сильно розрізняються, і вченим потрібні цілорічні спостереження для оцінки та поліпшення моделей зміни клімату.

Збір даних у літні місяці відносно простий, але застосування кораблів поблизу цього району взимку неможливо, тому що площа вкрита товстим шаром морського льоду. Для вирішення цього завдання стартував спільний проект Університету Східної Англії з Дослідницьким підрозділом морських ссавців в Університеті Сент-Ендрюса, які були зацікавлені в реєстрації кормової поведінки тюленів.

"Ми мало що знали про те, чого очікувати від цього дослідження, адже це перший випадок, коли дані були зібрані таким чином в цій області. Нам вдалося зібрати набагато більше інформації від тюленів, ніж за всі попередні дослідження з кораблів в цій області", - каже Хелен Маллетт, яка очолювала дослідження.

Дані про температуру, зміст солі і товщину шару води вдалося зібрати за допомогою спеціальних датчиків температури-провідності, які закріпили на 14 тюленях: семи південних морських слонах і семи тюленях Уеддела. Всього вченим вдалося сформувати базу даних з 6704 вимірювань.

Вчені дійшли висновку, що в зимовий період танення льодовиків у Західній Антарктиці, якому сприяє тепла і солона вода, може відбуватися швидше. Цікаво, що температурні перепади були меншими в області льодовика Пайн-Айленд, що може означати, що його руйнуванню сприяють інші механізми, а не глибоководні течії.

"Хоча для вимірювання відмінностей протягом низки років буде потрібно більше вимірів, ясно, що залучення тюленів для збору даних про такі океани дасть корисну інформацію для творців моделей зміни клімату, які намагаються передбачити, як швидко будуть зростати рівні моря", - додала Хелен Маллетт. Команда повернеться в море Амундсена в 2019 році, щоб "заручитися підтримкою іншої групи тюленів".

Автори роботи також відзначають, що такий метод збору даних може бути в подальшому корисний не тільки кліматологам, а й морським біологам, що вивчають сезонні зміни поведінки тварин.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 918 | Дата публікації: 18-05-2018 | Додав: adminA | Теги: Антарктида, Науковці, допомога тюленів, температура води | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]