Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2022 » Березень » 17 » Всього за дві години до того, як він врізався в Землю, виявили астероїд розміром із холодильник
14:04
Всього за дві години до того, як він врізався в Землю, виявили астероїд розміром із холодильник


Астероїд розміром із холодильник виявили всього за дві години до того, як він врізався в Землю. Про це повідомляє науковий сайт Live Science. За даними порталу, це лише п’ятий випадок, коли астероїд виявили до того, як він вдарився об Землю.

Астероїд 2022 EB5 вперше був помічений 11 березня Кріштіаном Шарнецьким, астрономом на гірській станції Піскештете, що є частиною обсерваторії Конколи в Угорщині. Через дві години астероїд розміром близько 2 метрів, за даними EarthSky, врізався в атмосферу Землі зі швидкістю приблизно 63 700 км/год і, швидше за все, вибухнув. Виходячи з його швидкості, астероїд перебував приблизно на одній третині відстані між Землею та Місяцем, коли його помітили.

Після виявлення астероїда система оцінки небезпеки удару “Scout” NASA почала відстежувати космічну породу. Коли стало зрозуміло, що астероїд вдариться об Землю, система автоматично сповістила Центр досліджень об’єктів близького розташування (CNEOS) у Лабораторії реактивного руху NASA у Каліфорнії. Згідно з заявою лабораторії, команда CNEOS точно передбачила, де і коли впаде астероїд.

“Ми змогли визначити місця можливого падіння, які спочатку поширювалися від західної Гренландії до берегів Норвегії”, – розповів навігаційний інженер Давіде Фарноккіа. За його словами, чим більше обсерваторій відстежували астероїд, тим розрахунки його траєкторії та місця удару ставали точнішими.

Близько 22:23 астероїд потрапив в атмосферу Землі над Ян-Маєном, безлюдним вулканічним островом приблизно за 500 кілометрів на схід від Гренландії та приблизно за 595 кілометрів на північний схід від Ісландії. За місцевим часом, як і передбачалося, йдеться у повідомленні науковців.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 219 | Дата публікації: 17-03-2022 | Додав: adminA | Теги: врізався в Землю, дві години, астероїд розміром із холодильник | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]