Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2012 » Липень » 5 » Всесвіт - відкриття філаментів
11:13
Всесвіт - відкриття філаментів




Всесвіт як павутина: знайшли міст із темної матерії між галактиками

Американським і європейським астрофізикам вдалося побачити гігантську смугу темної матерії, що сполучає галактики Abell 222 і Abell 223, по викривленні у випромінюванні далеких зірок, повідомляється в публікації журналу Nature.

Вважається, що Всесвіт за своєю структурою схожий на гігантську тривимірну павутину. Її нитки являють собою скупчення темної матерії, так звані філаменти. В точках перетину цих ниток знаходяться щільні грудки видимої матерії - окремі галактики і групи зоряних мегаполісів. Видається, що Всесвіт на 98% складається з темної матерії.

Однак незважаючи на те, що науковці неодноразово оголошували про відкриття філаментів, до недавнього часу представити переконливі прямі докази у них не виходило. Передбачалося, що таке відкриття не буде можливо до появи більш сучасних телескопів, зазначає AstroNews.ru.

Однак астроном Йорг Дітріх з обсерваторії Мюнхенського університету в Німеччині і його колеги, вивчаючи галактики Abell 222 і Abell 223 протягом останніх п'яти років, все ж таки змогли скористатися рідкісним просторовим розташуванням досліджуваних кластерів, яке дозволило їм виявити ознаки так званого слабкого гравітаційного лінзування - ефекту, коли будь-яке скупчення матерії великої маси, в тому числі і темної матерії, взаємодіє зі світлом і змушує його промені скривлюватися.

Матеріалом для дивного відкриття послужили знімки Abell 222 і Abell 223 в рентгенівському діапазоні, зроблені в 2008 році за допомогою орбітального телескопа XMM-Newton, передає РИА "Новости". На них астрофізикам вдалося виявити в просторі, який оточує галактики, скупчення розпеченого газу у вигляді "пуповини", що з'єднує галактики. Відносно велика маса цього газу дозволила науковцям частково пояснити недостачу видимої матерії в галактиках і інших утвореннях.

Астрофізики проаналізували спектр та інші характеристики випромінювання досліджуваних галактик і визначили ступінь викривлення світла від далеких "зоряних мегаполісів", які викликаються Abell 222 і Abell 223 і газовою "пуповиною", що з'єднує їх, виявивши ознаки гравітаційного лінзування.

Отримані значення викривлення Дітріх і його команда використовували для обчислення маси галактик і газової нитки, що зв'язує їх. Виявилося, ледь помітна в рентгенівському випромінюванні "пуповина" була досить масивним утворенням - її загальна вага склала приблизно 100 трильйонів сонячних мас, що дорівнює 30 мас нашої Галактики - Чумацького шляху. Така маса філамента, за словами науковців, порівнянна з вагою самих галактик Abell 222 і Abell 223 - 270 і 340 трлн мас Сонця. При цьому частка теплого газу в "пуповині" виявилася досить низькою - лише 9% від загальної маси газової нитки.

Як стверджують науковці, маса філамента в цілому відповідає прогнозам теоретичної астрофізики. Невисока частка теплого газу, що випромінює в рентгенівському, ультрафіолетовому та інших діапазонах, в свою чергу пояснює те, чому XMM-Newton і інші телескопи не можуть знайти достатню кількість видимої речовини, який прилип до нитках павутини з темної матерії між галактиками.

А раніше астрономи виявили галактику з темної матерії. Для пошуку невидимої галактики кауковці скористалися так званою лінзою Ейнштейна - методом, який дозволяє знаходити об'єкти за їхнім гравітаційним впливом на оточення.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 2163 | Дата публікації: 05-07-2012 | Додав: adminA | Теги: павутина, Всесвіт | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]