Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2021 » Вересень » 16 » Вперше в історії вивела на орбіту цілком приватний екіпаж SpaceX. Місію зніме Netflix
16:13
Вперше в історії вивела на орбіту цілком приватний екіпаж SpaceX. Місію зніме Netflix


Запуск відбувся сьогодні, о 3:02 ранку за київським часом. Місце зльоту ракети – Космічний центр імені Кеннеді (злітний майданчик NASA). Сама місія називалася Inspirati④n (або Inspiration4). Вона триватиме три доби, до 19 вересня.

У неї відразу кілька незвичайних особливостей. По-перше, корабель Crew Dragon, на якому відбувся політ – його власна назва – Resilience, – в листопаді 2020 роки вже використовували як пілотований корабель для доставки астронавтів NASA до Міжнародної космічної станції. Національне управління з аеронавтики й дослідженню космічного простору США, по не оголошувати причини, не бажає відправляти людей на повторно використовуваних кораблях SpaceX. Значить, Inspiration4 – перший випадок повторного використання пілотованих кораблів компанії Ілона Маска.

Цікаво, що корабель отримав модифікацію: замість стикувального пристрою, непотрібного в цьому польоті, в його носовій частині встановили невеликий прозорий купол. Під час зльоту купол захищається обтічником в носовій частині Resilience. У космосі обтічник відкидається в сторону, дозволяючи екіпажу бачити навколишній космос не на екранах, а своїми очима. Вид з купола під час польоту корабля – на відео нижче (камера встановлена ​​як раз на відкинутому обтічнику):

Друга особливість польоту – цілком приватний екіпаж. Втім, його членів важко назвати зовсім «непрофесіоналами». Командир екіпажу – Джаред Айзекмана, 38-річний глава компанії Shift4 Payments. Він же замовив весь політ SpaceX (тобто саму місію Inspiration4). Ще в молодості Айзекмана брав участь в авіашоу як пілот, а у 2009 році встановив світовий рекорд, зробивши кругосвітній політ на реактивному літаку. Пілот місії Сіан Проктор була однією з фіналісток 20-го набору астронавтів NASA (2009 рік). Решта два місця Айзекмана пожертвував американському Дитячому дослідному госпіталю імені апостола Юди Тадея – центру по лікуванню раку.

Лікарня розіграла одне з місць у благодійній лотереї (всього польоту на благодійність зібрано 200 мільйонів доларів). Це місце купив бізнесмен, який, однак, не полетів сам, а передав право на це свого друга Крістофера Семброскі, ветерану ВВС США, нині працює на Lockheed Martin. Четверте місце дісталося Хейлі Арсено – однієї з працівниць центру. Арсено в дитинстві хворіла на рак, вилікувалася в цьому центрі, а зараз – його працівник. Жоден з цих двох раніше не був в космосі, але стверджується, що вони пройшли додаткову підготовку перед польотом.

Апогей орбіти місії – 585 кілометрів, набагато ближче до радіаційним поясам Землі, ніж орбіта МКС (та обертається трохи вище 400 кілометрів). Під час триденного польоту приватний екіпаж буде заміряти параметри життєдіяльності всіх чотирьох – від аналізів крові до зняття електроенцефалограми. Крім того, на борту – понад 160 кілограмів обладнання. Їм скористається для проведення експериментів екіпаж, ключову роль в цьому відіграє його четвертий член – Крістофер Семброскі.

Місія показує надзвичайну впевненість у своїх силах у SpaceX, а також її унікальну позицію у сфері, яку раніше віднесли б до космічного туризму. Втім, це важко назвати «туризмом»: всі учасники в однаковій мірі не астронавти, у них немає забезпечує екіпажу з державних астронавтів / космонавтів. Жодна інша компанія у світі раніше не проводила орбітальні космічні польоти такого роду – тим більше настільки тривалі.

Передбачається, що це не остання приватна космічна місія корабля Resilience: у 2022 році його використовують для першої повністю приватної місії до МКС. Попереду у SpaceX ще більш амбітні плани приватних програм, включаючи обліт Місяця японським мільярдером.

Місію планують детально зняти. У вересні Netflix збирається випустити на основі відзнятого матеріалу п’ятисерійний документальний фільм «Countdown: Inspiration4 Mission to Space».


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 303 | Дата публікації: 16-09-2021 | Додав: adminA | Теги: SpaceX, цілком приватний екіпаж, орбіта, Місія, Netflix | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]