Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2018 » Березень » 28 » Впаде на Землю китайська орбітальна станція
19:34
Впаде на Землю китайська орбітальна станція


 

Китайська орбітальна станція "Тянгун" може впасти на Землю вже першого квітня, але поведінка космічного об'єкта настільки непрогнозована, що ймовірним часом падіння називають весь перший тиждень місяця

Восьмитонна китайська орбітальна станція "Тянгун-1", чия назва означає "небесний палац", скоро увійде в атмосферу Землі. І, як пише The Guardian, перейматися через падіння її уламків не варто.

Шанси стати жертвою частини космічної станції близькі до нуля. Близько 70% поверхні Землі - це вода, а інше - не дуже густо населена суша. Тому якщо будь-яка частина станції згорить в атмосфері, навряд чи вона впаде комусь на голову.

У 1997 році в плечі жінки застряг невідомий об'єкт, який міг бути частиною ракети класу Delta. Але вона не була сильно поранена. Втім, жінку вважають єдиною в історії космонавтики "жертвою" космічного сміття.

"Тянгун-1" буде вже 50-м великим космічним судном, яке спускається на Землю. Уламки жодного з них не приводили до травмування або загибелі людей.

Найбільш неконтрольованим входженням в атмосферу було падіння 77-тонної космічної станції США SkyLab, яка розпалася над Західною Австралією. Її осколки не поранили нікого, але великі частини станції досягли поверхні планети і їх потім зібрали.

Китай не оприлюднив всі деталі про конструкцію "Тянгун-1", тому важко сказати, яка частина станції переживе входження в атмосферу. У 2011 році NASA підрахувало, що шанс об'єктів з масою менше 6,5 тонн долетіти до поверхні дорівнює одному з 3,2 тисяч.

Це означає, що ймовірність того, що уламок китайської станції впаде комусь на голову - один до 21 трильйона. Ще менш ймовірний спосіб померти важко навіть уявити.

Коли станція впаде на Землю, важко передбачити, оскільки вона рухається по орбіті зі швидкістю 27 тисяч кілометрів на годину. Коли станція почне вхід в атмосферу, можна буде передбачити місце, де вона впаде через годину.

Входження відбудеться в широтах її орбіти, тобто 43 градуса на північ і 43 градуса на південь. Великобританія не потрапляє в це поле, на відміну від частин Північної і Південної Америки, Китаю, Близького Сходу, Африки, Австралії і деяких регіонів Європи. З огляду на специфічну орбіту, швидше за все уламки станції впадуть десь на кордонах цих широт.

Хто буде відповідальним за можливі збитки? На думку декана юридичного факультету Університету Західного Сіднея Стівена Фріленд, відповідно до Конвенції про міжнародну відповідальність за шкоду, заподіяну космічними об'єктами від 1972 року, країна походження об'єкта повинна буде сплатити відшкодування за будь-яку завдану шкоду. У випадку з "Тянгун-1", відповідальним буде Китай.

До умов Конвенції світ звертався лише один раз в історії, коли радянський супутник "Космос-954" розбився в 1978 році. Це був ядерний супутник. Тому в результаті його падіння ядерні уламки впали на Канаду. Оттава виставила Кремлю рахунок на 6 мільйонів канадських доларів, але той сплатив тільки половину.

Нагадаємо, що NASA відтермінувало до 2020 року запуск телескопа James Webb.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 964 | Дата публікації: 28-03-2018 | Додав: adminA | Теги: китайська орбітальна станція, земля | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]