Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2012 » Вересень » 23 » Віруси можна вважати формою життя - вчені
16:09
Віруси можна вважати формою життя - вчені



Деякі з гігантських вірусів мають одну з якнайдавніших структур протеїнів, які присутні і в інших організмах на планеті, таким чином їх можна вважати формою життя, повідомляє CyberSecurity.ru.

Як відомо, дослідники давно дискутують на тему того, чи варто рахувати віруси, що мають гени, але не мають клітинної структури, формою життя. Нове дослідження стверджує, що можна.

Фахівці провели опис всіх протеїнів, наявних в більш ніж 1000 різних організмах в трьох традиційних гілках на древе життя - бактеріях, мікробах (археях) і еукаріотах.

Гігантські віруси, що отримали свою назву через незвично великий розміру їхнього генома, також були включені в дослідження через їх біологічної складності і генома, схожого на геном бактерій.

Густаво Каетано-Анольес, дослідник з Університету Ілінойса, говорить, що найбільший в світовому океані вірус - CROV, має гени, які дозволяють йому відновлювати геном, виробляти сахари і отримувати контроль над зараженим організмом, і розповсюджуватися по організму жертви (оскільки віруси є по суті простою ДНК, загорнутою в оболонку, їм потрібні допоміжні компоненти для розмноження).

Каетано-Анольес говорить, що його група в першу чергу вивчала протеїни вірусу, а не його генетичні послідовності, і прийшла до висновку про те, що молекулярні протеїни в організмі вірусів стабільніші і дуже схожі на тих, що є у бактерій.

Дослідники встановили, що низка якнайдавніших протеїнів, присутніх у всіх живих організмах, присутня у тому числі і в гігантських вірусах.

Це дає підстави вважати, що і даний напрям біології можна вбудовувати в загальне древо життя, а також стверджувати, що воно має не три відгалуження, а чотири - гігантські віруси, бактерії, еукаріоти і архєї.

Відзначимо, що кілька років тому було встановлене, що що віруси здатні заражати один одного.

Всіма відомими на сьогодні вірусами є мікроскопічні частинки, здатні інфікувати клітки живих організмів. Віруси є облігатними паразитами, тобто вони не здатні розмножуватися поза клітиною. В даний час відомі віруси, що розмножуються в клітинах рослин, тварин, грибів, бактерій та інших вірусів.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 2861 | Дата публікації: 23-09-2012 | Додав: adminA | Теги: віруси | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]