Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2023 » Квітень » 20 » Виробляє водень і вловлює відходи сонячний реактор
00:05
Виробляє водень і вловлює відходи сонячний реактор


Інженери EPFL створили та випробували сонячний реактор, який може генерувати водень із сонячного світла та води. Система не лише високоефективна у виробництві водню, але й уловлює "відходи" кисню та тепла, щоб також використовувати їх. Водень має стати ключовим гравцем у відновлюваній енергетиці, і одним із найефективніших способів його виробництва є розщеплення води на її складові молекули. Коли цей процес виконується з використанням сонячної енергії, він називається штучним фотосинтезом, і це той процес, який використовує цей новий реактор.

Реактор EPFL виглядає як супутникова антена, і працює він за схожим принципом – велика вигнута поверхня збирає якомога більше світла та концентрує його на маленькому пристрої, підвішеному посередині. У цьому випадку тарілка збирає тепло від Сонця та фокусує його приблизно у 800 разів на фотоелектрохімічний реактор. Вода закачується в цей реактор, де сонячна енергія використовується для розщеплення її молекул на водень і кисень.

Реактор також захоплює два відпрацьовані продукти процесу, які зазвичай щойно виділяються – кисень і тепло. Кисень може бути корисним для лікарень або промислового використання, тоді як тепло проходить через теплообмінник і може використовуватися для нагрівання води або внутрішньої частини будівлі.

Реактор тестували в кампусі EPFL протягом 13 днів, у серпні 2020 року, лютому та березні 2021 року, щоб зрозуміти, як він працює за різних погодних умов. Встановлено, що його ефективність від сонячної енергії до водню в середньому перевищує 20%, виробляючи близько 500 г (1,1 фунта) водню на день. Команда каже, що з такою потужністю протягом року система могла б живити 1,5 автомобіля на водневих паливних елементах, що проїжджають на середню відстань, або забезпечувати приблизно половину потреб в електроенергії домогосподарства з чотирьох осіб.

"З вихідною потужністю понад 2 кіловати ми перевищили межу в 1 кіловат для нашого пілотного реактора, зберігши при цьому рекордно високу ефективність для цього великого масштабу", — сказала Софія Хауссенер, відповідний автор дослідження. "Швидкість виробництва водню, досягнута в цій роботі, є дійсно обнадійливим кроком до комерційної реалізації цієї технології".

Наступним кроком, кажуть дослідники, є будівництво демонстраційної установки потужністю кілька сотень кіловат на заводі з виробництва металу, де водень буде використовуватися для відпалу металу, тепло для гарячої води, а кисень збиратиметься для найближчих лікарень.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 111 | Дата публікації: 20-04-2023 | Додав: admin | Теги: відходи, сонячний реактор, водень | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]