Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 27-04-2024
Головна » 2023 » Травень » 12 » Виникла вогняна куля, що у 100 разів більша за Сонячну систему - астрономи зафіксували найбільший космічний вибух
17:52
Виникла вогняна куля, що у 100 разів більша за Сонячну систему - астрономи зафіксували найбільший космічний вибух


Команда астрономів із Саутгемптонського університету зафіксувала найбільший космічний вибух, який коли-небудь спостерігали. Про це повідомили в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, передає The Guardian.

Вибух уперше виявили у 2020 році за допомогою центру Zwicky Transient Facility у Каліфорнії, що досліджує збільшення яскравості на нічному небі. Спочатку космічна подія нічим не виділялася, але подальші спостереження дозволили обчислити відстань до неї — 8 мільярдів світлових років. Тоді астрономи зрозуміли, що зафіксували рідкісну подію.

Спалах, який назвали AT2021lwx, триває вже три роки і є у понад 10 разів яскравішим за вибух будь-якої відомої наднової. Зазвичай яскравість наднових зменшується через декілька місяців, тож космічний вибух, яскравість якого триває роками, є незвичним та унікальним.

«Ми підрахували, що це вогняна куля, розмір якої в 100 разів перевищує розмір Сонячної системи, а яскравість приблизно у 2 трильйони разів перевищує яскравість Сонця. За три роки ця подія вивільнила приблизно в 100 разів більше енергії, ніж Сонце за 10 мільярдів років життя», — сказав астроном Філіп Вайзман, який керує спостереженням.

Дослідники вважають, що вибух стався внаслідок того, що величезна хмара газу, яка може у тисячі разів бути більшою за Сонце, занурюється у жерло надмасивної чорної діри. Хмара газу могла виникнути з великого ореолу пилу біля чорної діри. Однак не зрозуміло, що могло підштовхнути хмару в жерло діри. Такі події дуже рідкісні, і нічого настільки масштабного раніше не спостерігалося.

Водночас вибух AT2021lwx хоч і є найбільшим, не є найяскравішим в історії. У 2022 році зафіксували спалах GRB 221009A, який був значно яскравішим, але тривав лише декілька хвилин.

Команда астрономів продовжує досліджувати AT2021lwx, щоб вивчити основні процеси, які відбуваються під час такого спалаху. Також науковці проведуть нове обчислювальне моделювання, щоб перевірити, чи правдива їхня теорія про причину вибуху.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 126 | Дата публікації: 12-05-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]