Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пн, 29-04-2024
Головна » 2023 » Липень » 12 » Відзначив першу річницю зображенням зоряного розплідника телескоп Вебба
22:24
Відзначив першу річницю зображенням зоряного розплідника телескоп Вебба


У це важко повірити, але космічний телескоп Джеймса Вебба почав надсилати приголомшливі зображення Всесвіту цілий рік тому. Щоб відсвяткувати цю подію, NASA дозволяє телескопу робити те, що він вміє найкраще, показуючи нам непристойно круті космічні знімки. Останнє і найкраще зображення зображує (відносно) близьку область космосу, яка є своєрідним галактичним розплідником, з 50 молодими зірками, які одного дня можуть сформувати системи, схожі на нашу власну.

Хмарний комплекс Ро Офіучі знаходиться приблизно на відстані 390 світлових років від Землі, що порівняно з безмежністю космосу – мізер, хоча за нинішніх технологій, щоб дістатися туди, знадобилося б 14 500 000 років подорожі. Зорі, показані на зображенні, здебільшого схожі за масою на наше улюблене Сонце, а деякі навіть можуть похвалитися зачатками навколозоряних дисків – вихрових кілець газу і пилу, в яких народжуються планети.

Так що ж це за чудові червоні вихори? Це величезні струмені молекулярного водню, які виникають, коли зірка прориває свою рідну оболонку з космічного пилу і тягнеться у всесвіт на той самий час. Нове життя прекрасне і червоне. Переважно червоне.

“Зображення Ро Офіучі, зроблене Веббом, дозволяє нам з новою чіткістю побачити дуже короткий період у зоряному життєвому циклі. Наше власне Сонце пережило подібну фазу дуже давно, і тепер у нас є технологія, щоб побачити початок історії чужої зірки”, – сказав науковий керівник проєкту Клаус Понтоппідан.

Космічний телескоп Джеймса Вебба протягом минулого року робив одне відкриття за іншим. Було отримано перше зображення міжзоряного поясу астероїдів, жахлива сцена із зображенням Стовпів Творіння, знімок скупчення галактик на початку Всесвіту та багато іншого. Але він досі не знайшов прибульців. Як так?


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 91 | Дата публікації: 12-07-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]