Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 27-04-2024
Головна » 2022 » Грудень » 16 » Відповідь вчених - чому частина планет Сонячної системи має кільця
07:09
Відповідь вчених - чому частина планет Сонячної системи має кільця


Сатурн, друга за розмірами планета в Сонячній системі після Юпітера, кілька століть вважалася єдиною планетою з кільцями.

Вчені-астрономи, навіть озброєні кращими телескопами, не впевнені напевно в природі цих кілець і як вони з'явилися.

Дослідники космосу намагалися знайти кільця навколо усіх планет-газових гігантів нашої системи – Юпітера, Нептуна та Урана.

Як зазначив Руді Кунан з Південноафриканської астрономічної обсерваторії, всі вищеназвані планети насправді оточені кільцями з частинок, що складаються з каменів, льоду та пилу, і обертаються навколо небесних тіл.

Розмір та форма кілець варіюються залежно від розміру та складу частинок, а також гравітації на планеті.

Найбільш яскраво виражену систему кілець має Сатурн. Згідно з однією з теорій, кільця навколо планет утворилися одночасно з ними. Однак деякі частинки газу та пилу знаходилися надто далеко від ядра планети і не змогли стати частиною планетного тіла, залишившись у "вільному польоті" на орбіті і сформувавши своєрідний "вінець".

Нептун

Ще одна теорія свідчить, що у планети кільця утворилися, коли два супутники планети зійшли зі своїх орбіт і зіткнулися, після чого з частинок після вибуху утворилися кільця.

Сатурн

Усі кільця мають більшу ширину, ніж товщину. Наприклад, у Сатурна кільця йдуть від планети на відстань 282 тис км, при цьому їх товщина складає всього 200 м.

Уран

Головна різниця між кільцями Сатурна та кільцями інших планет полягає в тому, що частинки, з яких складається його "пояс", відбиває сонячне світло. Саме тому кільця Сатурна найлегше побачити.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 138 | Дата публікації: 16-12-2022 | Додав: adminA | Теги: частина планет Сонячної системи, вчені, кільця | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]