Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2021 » Жовтень » 12 » Відчуття, коли шкірою "біжать мурашки", пояснили вчені
00:21
Відчуття, коли шкірою "біжать мурашки", пояснили вчені


шкіра біжать мурашки "Вкритися сиротами", "гусяча шкіра" чи "мурахи по шкірі" – це все народні назви явища поліерекції. Це відчуття, коли шкіра людини вкривається маленькими горбиками у місцях, де на тілі росте волосся.

Таке відчуття може бути викликане як переляком, хвилюванням чи холодом, так і приємною музичною мелодією. Незважаючи на його поширеність, науковці достовірно не можуть пояснити точне походження і функцію цього явища, але доктор Мітчелл Колвер із Університету штату Юта зазначає, що це відчуття передали нам предки і воно було пов'язане із виживанням.

У наших давніх предків на тілі було значно більше волосся і коли навколо ставало холодніше, то відчуття "мурашок" підіймало волосся дибки, що дозволяло зберігати більше тепла. Але як пояснити це відчуття, яке викликане улюбленою музикою?

Основна теорія полягає в тому, що це частина нашої реакції "бийся або тікай" — вродженого механізму виживання, який змушує нас протягом мілісекунд реагувати на подразники, як несподівані звуки, наприклад, хруст сухої гілки поблизу під час прогулянки по лісі вночі. Не замислюючись над цим, ці звуки негайно змушують наше тіло виробляти адреналін - хімічну речовину, яка стимулює посилене дихання, потовиділення та швидкий пульс. Усі ці фізичні реакції підготовують наше тіло до дії (втечі або боротьби).

Адреналін також викликає мурашки. Колвер каже, що наш мозок настільки налаштований, щоб підтримувати нас у живих, що звичка предків реагувати на несподівані звуки переноситься на наш досвід музики та мистецтва. Він пояснює:

"Голосові зв’язки умілого співака навчені "кричати" під музику, тож деякі способи коливання голосових зв’язок під час співу подібні до вібрацій тих, які кричать про криваве вбивство".

Тому, якщо ви слухаєте музику, і в пісні відбувається щось несподіване (висока нота, зміна акорду), спрацьовує система "бийся або втікай". Як тільки ми розуміємо, що потрібно заспокоїтися і насолоджуватися мистецтвом, реакція припиняється. Ми навіть отримуємо приплив дофаміну, хімікату, що викликає відчуття щастя.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 292 | Дата публікації: 12-10-2021 | Додав: admin | Теги: шкіра, біг, мурашка, Відчуття | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]