Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2020 » Листопад » 4 » Вид хамелеонів, який вважався вимерлим сто років, перевідкрили на Мадагаскарі. ВІДЕО
09:29
Вид хамелеонів, який вважався вимерлим сто років, перевідкрили на Мадагаскарі. ВІДЕО


мадагаскар перевідкриття вид хамелеон Герпетологи регулярно виявляють на Мадагаскарі нові види і підвиди хамелеонів.

На Мадагаскарі знову виявили хамелеона Furcifer voeltzkowi, який не попадався на очі вченим з 1913 року і вважався вимерлим.

Перевідкрити втрачений вигляд вдалося німецьким герпетологам. У спробі з'ясувати його долю вони вирушили у віддалену частину острова, але живих F. voeltzkowi знайшли не в глухих лісах, а в саду при готелі. Результати дослідження опубліковані в журналі Salamandra.

мадагаскар перевідкриття вид хамелеон

Герпетологи регулярно виявляють на Мадагаскарі нові види і підвиди хамелеонів. На жаль, через швидке знищення лісів багато з давно відомих і недавно відкритих видів цих рептилій опинилися на межі вимирання. А деякі і зовсім вважаються вимерлими. Один з них — Furcifer voeltzkowi, якого вперше описали в 1893 році, а останній раз зустріли в 1913 році. У середині XX століття F. voeltzkowi позбувся видового статусу і знову отримав його лише в 2018 році. До цього моменту вчені не бачили живих особин виду вже більше ста років і всерйоз побоювалися, що він зник. Природоохоронна організація Global Wildlife Conservation навіть включила цього хамелеона в список 25 найбільш розшукуваних видів.

Команда герпетологів на чолі з Франком Глау (Frank Glaw) із зоологічної державної колекції Мюнхена вирішила прояснити долю F. voeltzkowi. Навесні 2018 року вони вирушили туди, де ці хамелеони вперше були знайдені, — в провінцію Махадзанга на північному заході Мадагаскару. Вивчивши шість точок включаючи ліси і ділянки навколо вапнякових виходів, вони на свій подив виявили F. voeltzkowi у великому саду при готелі в селищі Кацепі (Katsepy). В цілому на очі вченим попалися три самця і п'ятнадцять самок. Крім того, вже після повернення з експедиції дослідники виявили знімки F. voeltzkowi, зроблені ще в 2015 році, на порталі iNaturalist.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 409 | Дата публікації: 04-11-2020 | Додав: admin | Теги: перевідкриття, вид, хамелеон, Мадагаскар | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]