Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2012 » Травень » 17 » Від генних мутацій залежить склад мікрофлори людського організму
23:45
Від генних мутацій залежить склад мікрофлори людського організму


Американські вчені довели, що кількість мікроорганізмів та склад мікрофлори тіла людини залежить від генетичних мутацій.

Результати дослідження Рена Блекхмана (Ran Blekhman) та його колег з університету Корнелла (Cornell University) були представлені на щорічних зборах під назвою Біологія генома (Biology of Genomes).

Блекхман із колегами для своєї роботи використовували дані проекту мікробом людини (Human Microbiome Project). У банку даних проекту зібрані дані про мікроорганізми, що живуть як всередині, так і на поверхні людського тіла. Під час складання банку даних ДНК використовувалися різні мазки, у тому числі взяті з ротової порожнини, зі шкіри та з фекалій.

На основі аналізу даних учені відновили генетичний профіль 100 людей та мікроорганізмів, що їх населяють. Вони виявили 51 мутацію у генах, пов'язаних із кількістю бактеріальних колоній, що живуть у 15 областях тіла людини. Частина цих генетичних варіацій та відповідних їм мікроорганізмів виявилася пов'язана із захворюваннями.

Зокрема, було встановлено, що у людей із мутаціями у гені PCSK2 кількість бактерій Bacteroides, що проживають у кишечнику, значно вище за норму. Мутації у тому самому гені пов'язані з діабетом другого типу. На шкірі людей із мутаціями у гені CXCL12 було значно більше бактерій Granulicatella, ніж зазвичай. Ген CXCL12 пов'язаний із запальними процесами в організмі людини, а "відповідна" йому бактерія - зі шкірними захворюваннями.

Тепер вчені мають намір з'ясувати причинно-наслідковий зв'язок: чи викликають бактерії хвороби у людей із певними мутаціями, або ж захворювання викликають генетичні зміни, які призводять до зростання популяції певних видів мікроорганізмів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 2383 | Дата публікації: 17-05-2012 | Додав: admin | Теги: склад мікрофлори людського організм, генні мутації | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]