Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2022 » Листопад » 3 » Від 10 мільйонів частинок мікропластику кити з’їдають щодня
00:46
Від 10 мільйонів частинок мікропластику кити з’їдають щодня


блакитний кит Морські тварини всіх розмірів ненавмисно заковтують пластик, адже його крихітні частинки знаходяться по всьому океану. Але як багато заковтує кожен? І скільки споживають найбільші особини? Щоб відповісти на це питання, вчені зі Стенфордського університету проаналізували харчові звички китів біля берегів Каліфорнії.

Це дослідження є продовженням польових робіт, які проводилися більше десяти років. Дані включають спостереження з безпілотних літальних апаратів, неінвазивні мітки та використання невеликих дослідницьких суден та звукових хвиль для картографування щільних скупчень риби та криля в районах годування китів.

Вперше дослідники поєднали цю інформацію з вимірюваннями концентрації мікропластику в товщі води біля узбережжя Каліфорнії. Новий аналіз показав, що кити проводять більшу частину свого годування на глибині від 50 до 250 м, саме там, де знаходяться найвищі концентрації мікропластику.

Однак цікаво, що кити поглинають пластик не в той момент, коли відкривають пащу. Вчені виявили, що тварини заковтують фрагменти, коли вони їдять саму здобич. Для блакитних китів, найбільшої істоти на планеті, в раціоні якої багато криля, це означає, що вони ковтають приблизно 10 мільйонів крихітних шматочків пластику на день.

В рамках свого аналізу команда також вивчила вплив на горбатих китів, які харчуються переважно оселедцями та анчоусами. Вони поглинають приблизно 200 000 шматочків мікропластику на день. Тим часом фінвали харчуються як крилем, так і рибою і, за оцінками, ковтають від трьох до 10 мільйонів шматочків мікропластику на день.

Вчені вкрай стурбовані тим фактом, що пластик споживається разом з видобутком, оскільки дотепер наука не знає, які наслідки такого харчування для здоров’я тварин.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 201 | Дата публікації: 03-11-2022 | Додав: admin | Теги: частинка, блакитний кит, їжа, мікропластик | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]