Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2021 » Квітень » 6 » Вердикт вчених - найстійкіший до посухи сорт яблук
13:27
Вердикт вчених - найстійкіший до посухи сорт яблук


Українські вчені виявили, що через посуху у яблуневих садах синтез органічних речовин може зменшуватися на третину. Також вони виявили сорт, який найкраще переносить посуху.

Вчені з Інституту садівництва НААН дослідили, що в посушливі та спекотні роки синтез органічних речовин у садах інтенсивного типу зменшується з 25 до 35% залежно від сорту. Найстійкішим до посухи виявився сорт Флоріна.

Досліджували свіжі плоди яблуні зимових сортів Голден делішес, Флоріна, Ред чиф, Бені шогун, Чемпіон Рено. Насадження яблуні — інтенсивного типу, закладені за схемою 5 × 1,5 м на підщепі М9 із краплинним зрошенням та утриманням міжрядь саду під задернінням багаторічними травами, – пояснила співробітниця Бахмутської дослідної станції розсадництва Наталія Чигрин.

Високі температури та зменшення опадів у вегетаційний період 2020 року вплинули на зменшення маси плодів. Зокрема, середня маса плодів у порівнянні з середнім показником у Голден делішес зменшилася на 13%, Флоріна — на 19%, Ред чиф — на 14%, Бені шогун — на 10%, Чемпіон Рено — на 12%.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 359 | Дата публікації: 06-04-2021 | Додав: adminA | Теги: вердикт вчених, найстійкіший сорт яблук | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]