Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2017 » Червень » 6 » Вчені знайшли нові докази - океани на Марсі існували
17:10
Вчені знайшли нові докази - океани на Марсі існували


 

Учені заявили про те, що мережа каналів на Марсі була сформована потужними потоками води, для утворення яких знадобилося б приблизно у вісім разів більше води, ніж в озері Байкал, що свідчить про існування океану в минулому Червоної планети.

Висновки дослідників опубліковані в журналі Nature Communications.

Учені побудували тривимірні карти цих каналів і підрахували кількість води, яка була необхідна для їхнього формування. Обсяг цих каналів виявився несподівано великим – вони можуть вмістити близько восьми Байкалів або інших найбільших озер Землі.

За розрахунками вчених, для формування цих об'єктів потрібно приблизно в чотири тисячі разів більше води, ніж могло міститися всередині, що виключає можливість їхнього народження в результаті дії цунамі або інших епізодичних «потопів».

Через канали пройшло стільки рідини, що її вистачило б для того, щоб покрити Марс п'ятикілометровим шаром води. Така кількість рідини говорить про те, що канали могли формуватися тільки при наявності стабільної гідросфери з багаторічним кругообігом води і пов'язаних з ним феноменами – дощами, постійними річками, океанами та іншими великими водоймами.

Тепер вчені сумніваються, що Марс був холодним і сухим протягом всієї своєї історії, оскільки в такому випадку подібні канали просто не встигли б сформуватися.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1046 | Дата публікації: 06-06-2017 | Додав: adminA | Теги: океани, нові докази, марс, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]