Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 08-05-2024
Головна » 2024 » Лютий » 1 » Вчені знайшли докази - на Венері може існувати життя
13:24
Вчені знайшли докази - на Венері може існувати життя


На Венері, планеті з максимально неприйнятним для людей кліматом, може існувати інопланетне життя. До такого висновку дійшли науковці в ході досліджень

Атмосфера на Венері складається з вуглекислого газу, там регулярно йдуть кислотні дощі та панують надвисокі температури.

Сірчана кислота утворюється у верхній атмосфері Венери внаслідок взаємодії сонячного випромінювання з діоксидом сірки, водяною парою та вуглекислим газом. Для земних істот ця речовина небезпечна — сірчана кислота відома своєю корозійною дією на метали та гірські породи, а також поглинанням водяної пари.

На перший погляд здається, що на такій планеті неможливий розвиток живих організмів. Однак команда дослідників з Массачусетського технологічного інституту з’ясувала нові подробиці.

Що знайшли вчені

Команда дослідників відтворила умови атмосфери Венери та перевірила 20 біогенних амінокислот на реакцію з концентрованою сірчаною кислотою.

Вже за місяць з’ясувалось, що 11 із 20 біогенних амінокислот є стійкими до сірчаної кислоти, ще вісім проявили стійкість лише після додаткових змін. А одна виявилась нестабільною після внесених змін.

Також експеримент показав здатність амінокислот залишатися стабільними в умовах концентрованої сірчаної кислоти. Таким чином, якщо життя на Венері існує, воно могло зародитися саме в атмосфері — на висоті близько 50 км над поверхнею.

Крім того, ще у червні 2023 року професорка фізики з Массачусетського технологічного інституту Сара Сігер провела дослідження. Результати показали, що основи нуклеїнових кислот здатні виживати в концентрованій сірчаній кислоті.

Всі проведені дослідження опосередковано підтверджують можливе життя на Венері. Однак лише у вигляді одноклітинних організмів.

Що далі

В планах вчених створити оптимальний інструмент для аналізу проб аерозолів на потенційні біогенні маркери.

Також компанія Rocket Lab у січні 2025 року планує відправити на Венеру інструмент під назвою автофлуоресцентний нефелометр, який допоможе краще пізнати умови на Венері.

Нагадаємо, канадське озеро Last Chance Lake може бути одним із місць, де у прадавні часи утворилося первісне життя на Землі. Принаймні там були всі необхідні для цього хімічні умови.

Кілька років тому вчені з Вашингтонського університету озвучили гіпотезу, згідно з якою ключові для життя складові могли утворитися мільярди років тому в особливому середовищі, відомому як содові озера. Доказом їхньої гіпотези були раніше опубліковані дослідження, а також комп’ютерне моделювання та лабораторні експерименти.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 79 | Дата публікації: 01-02-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]