Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2019 » Травень » 30 » Вчені висунули нову гіпотезу про природу кульової блискавки - повітряна лінза
22:18
Вчені висунули нову гіпотезу про природу кульової блискавки - повітряна лінза


 

Повітряна лінза. Вчені висунули нову гіпотезу про природу кульової блискавки

Вчені пояснили феномен кульової блискавки

Доcі нерозгаданий феномен кульової блискавки отримав нове пояснення. Російський вчений Володимир Торчигін припустив, що це природне явище викликане заломленням фотонів світла в кульці з повітря.

Вперше виявлена у XIX столітті, кульова блискавка досі залишається предметом суперечок і розбіжностей в науковому співтоваристві. Поки існують тільки гіпотези про природу виникнення кульової блискавки, оскільки ніяких достовірних фізичних пояснень цього феномена не виявлено.

Як пише Science Alert, на початку 2000-х представник Російської академії наук Володимир Торчигін припустив, що кульова блискавка — це просто дрібні частки світла — фотони, — які замкнуті в свого роду повітряному міхурі, розміром з грейпфрут, і не мають нічого спільного з вивільненням електричного заряду в атмосфері.

Неоднозначна гіпотеза російського вченого отримала серйозні докази, коли пару років тому в Китаї кульову блискавку випадково засікли спектрографи, і фахівці дослідили її електромагнітний спектр.

Попри те, що вчені з усього світу, враховуючи самого Торчигіна, неодноразово доповнювали і переробляли гіпотезу, врахувавши останні актуальні дані, російський дослідник дійшов висновку, що кульова блискавка з’являється за рахунок електричного стиснення повітря і світла всередині нього.

Цей ефект називають електрострикційним тиском або силою Абрахама-Лоренца, — коливаннями частинок повітря при поглинанні електромагнітного випромінювання. Торчигін пише, що за «правильних умов» і з урахуванням сильного електромагнітного випромінювання від удару блискавки, в атмосфері проявляється рідкісний оптичний ефект, коли стиснене повітря заважає вільному руху світла (фотонам) і буквально замикає його в тонкому кулястому шарі.

Подібно лінзі, ця куля переломлює світло, що обертається усередині нього у всіх напрямках, що, власне, і є кульовою блискавкою за припущенням Торчигіна.

Автор дослідження також запропонував кілька фізичних моделей, які можуть експериментально довести або спростувати його гіпотезу. Правда, навіть такий опис не пояснює інші, більш складні види кульових блискавок, які спостерігали вчені.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 765 | Дата публікації: 30-05-2019 | Додав: adminA | Теги: гіпотеза, природа кульової блискавки, повітряна лінза, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]