Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2023 » Березень » 17 » Вчені виявили "вічні хімікати" в туалетному папері - токсичні та майже не розкладаються
14:57
Вчені виявили "вічні хімікати" в туалетному папері - токсичні та майже не розкладаються


Туалетний папір може бути основним джерелом PFAS, що потрапляє в системи очищення стічних вод.

Американські дослідники перевірили 21 бренд туалетного паперу з різних країн і виявили в усіх виробах перфторовані хімічні сполуки.

Учені з Університету Флориди перевірили 21 бренд туалетного паперу. У всіх виробах були виявлені перфторовані хімічні сполуки (PFAS), також відомі як "вічні хімікати". Про це йдеться в статті The Guardian, опублікованій 13 березня.

Зразки, досліджені вченими, були взяті в Північній і Південній Америках, Західній Європі та країнах Африки.

Як уточнюється, PFAS токсичні та практично не розкладаються в природних умовах.

Водночас туалетний папір із переробленої сировини потенційно настільки ж небезпечний, як і звичайний.

Через з'єднання відходи, які люди змивають в унітази, є, мабуть, значним джерелом забруднення води. На станції очищення стічних вод хімічні речовини можуть потрапляти в осад, який згодом розкидається на орних землях як добриво або виливається в природні водойми.

"Туалетний папір слід розглядати як потенційно основне джерело PFAS, що потрапляє до систем очищення стічних вод", — вважають автори наукового дослідження.

"Вічні хімікати" включають близько 14 тис. штучно синтезованих речовин, у тому числі тефлон. Як правило, PFAS використовують для надання товарам стійкості до впливу води, плям і тепла. Також їх застосовують для фарбування одягу, упаковок для їжі, виробництва косметики та покриттів для кухонного посуду.

У межах проведеного дослідження вчені з Флориди не вивчали наслідки використання туалетного паперу з хімсполуками для здоров'я людей. Проте відомо, що "вічні хімікати" пов'язані з розвитком онкозахворювань, ускладненнями в плода під час вагітності, захворюваннями печінки, нирок, аутоімунними розладами й іншими серйозними проблемами в людському організмі.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 144 | Дата публікації: 17-03-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]