Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2020 » Вересень » 28 » Вчені виявили галактику з унікальними рисами. ФОТО
22:28
Вчені виявили галактику з унікальними рисами. ФОТО


Галактику з унікальними рисами виявили вчені

Галактику з винятковими властивостями виявили вчені в результаті аналізу півмільйона спектрів галактик і квазарів в межах проекту BOSS.

Швидкість утворення нових зірок у цій галактиці, яка має назву BOSS-EUVLG1, дуже висока — близько тисячі сонячних мас на рік. Це приблизно в тисячу разів вище, ніж у Чумацькому Шляху, хоча BOSS-EUVLG1 в 30 разів менша, повідомляє прес-служба Канарського інституту астрофізики.

BOSS-EUVLG1

Таке активне утворення зірок характерне лише для найбільш яскравих у інфрачервоному діапазоні галактик, проте BOSS-EUVLG1, на відміну від них, надзвичайно яскрава в ультрафіолетовому діапазоні, через що її спочатку вважали квазаром.

У квазарах висока світність обумовлена ​​активністю навколо надмасивних чорних дір у їхніх ядрах, а в той час як у BOSS-EUVLG1 — утворенням нових зірок.

Це наразі єдиний такий випадок, виявлений ученими.

Зображення області неба, що містить BOSS-EUVLG1, та як художник уявляє сплеск формування зірок у BOSS-EUVLG1. Фото: DESI Legacy Imaging Surveys / Gabriel Pérez Díaz, SMM (IAC).

Пояснення причин унікальності цієї галактики дуже просте — ми з Землі її спостерігаємо в тому вигляді, в якому вона перебувала, коли Всесвіту було лише 2 млрд років (приблизно 20% від його теперішнього віку).

Тож BOSS-EUVLG1 ще не встигла «засмітити» простір довкола себе пилом та новоутвореними металами, що дозволяє її ультрафіолетовому та видимому світлу дійти до нас майже без ослаблення.

Втім, вчені вважають, що BOSS-EUVLG1 надалі «еволюціонуватиме до більш пильної фази, подібно до інфрачервоних галактик».

Тож її висока яскравість в ультрафіолетовому діапазоні проіснує лише кілька сотень мільйонів років, дуже короткий період еволюції галактики, — наголошують учені.

Це пояснює, чому інші галактики, подібні до BOSS-EUVLG1, не були відкриті, — додають дослідники.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 412 | Дата публікації: 28-09-2020 | Додав: adminA | Теги: вчені, галактика з унікальними рисами | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]