Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2012 » Вересень » 6 » Вчені створили звукові окуляри для незрячих
16:55
Вчені створили звукові окуляри для незрячих




Група вчених з Єврейського університету в Єрусалимі розробила окуляри для сліпих людей, які підміняють зорове сприйняття слуховим і допомагають людині вибудовувати картинку навколишнього світу по набору звуків. Доктор Амір Амеді і його колеги назвали прилад пристроєм підміни сприйняття (SSD - sensory substitution device).

Замість того, щоб дивитися - слухати?

Основним в приладі є мініатюрна камера, закріплена на окулярах і підключена до смартфону або іншого невеликого комп'ютера. Розроблена вченими програма перетворює  візуальні сигнали, які надходять в камеру, в звукові.

Як відзначають експерти, правила формування звуків нескладні: так, наприклад, контрастна лінія, що йде вгору, відбивається наростаючим звуковим тоном, а лінія, що йде вниз - пониженням частоти звуку. Розробники вважають, що після деякого тренування будь-яка людина зможе навчитися користуватися окулярами.

Випробування виявилися цікавими для нейрофізіологів.

Доктор Амеді сам випробував новий прилад і провів випробування з незрячими добровольцями, результати яких дозволили розкрити нові грані людського мозку. Сліпі люди, озброєні окулярами SSD, змогли не тільки визначати місцезнаходження людей, їх пози, побутові предмети, але і розрізняти нескладну комп'ютерну графіку і навіть читати великі літери та слова.

Як показало дослідження, повністю сліпі люди набагато швидше освоювали нові окуляри, ніж зрячі з пов'язкою на очах. Частково вчені пояснювали це тим, що у незрячих набагато сильніше розвинений слух, і вони краще відчувають всі відтінки і варіації звуків. Однак дослідження показали, що справа не тільки в цьому, і робота мозку при заміні візуальної картинки звуковою набагато складніша.

Проведені серії тестів показують, що мозок навіть сліпих від народження людей може бути «розбуджений» для обробки візуальних завдань. Це відкриває перед наукою можливості створення електронних систем, в буквальному сенсі повертаючих людині зір.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 2148 | Дата публікації: 06-09-2012 | Додав: adminA | Теги: звукові окуляри для незрячих | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]