Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2021 » Березень » 28 » Вчені наголошують, що позитиву в цьому мало - літо довшає і до кінця століття може тривати до половини року
20:55
Вчені наголошують, що позитиву в цьому мало - літо довшає і до кінця століття може тривати до половини року


Літня погода до кінця століття може тривати до половини року через зміни клімату та глобальне потепління. Вчені попереджають, що це може негативно вплинути на наше здоров'я, навколишнє середовище та сільське господарство.

Дослідження провели науковці з Китаю та опублікували його в американському науковому журналі Geophysical Research and Letters.

Вони з'ясували, що за близько 60 останніх років тривалість літа збільшилася в середньому на 17 днів по всьому світу. Ця пора року стає також спекотнішою, водночас зима коротшає через глобальне потепління.

І хоча триваліше літо на перший погляд може здатися позитивною новиною, та вчені кажуть, що не все так однозначно. Хвилі спеки можуть стати більш тривалими, хвороби, що передаються комарами, почнуть швидше поширюватися, довше триватиме сезон алергії на пилок і вегетаційний період сільськогосподарських культур.

Які зміни вже відбулися

Вчені підрахували, що за період з 1952 по 2011 рік тривалість літа збільшилася з 78 до 95 днів, а тривалість весни, осені та зими зменшилася зі 124 до 115, з 87 до 82 і з 76 до 73 днів відповідно.

У більшості регіонів Північної півкулі літо вже стало більш тривалим, але в Середземноморському регіоні воно збільшується більш ніж на вісім днів за 10 років з 1950-х років. З плином часу ці цифри стають значними.

Згідно з дослідженням, якщо людство нічого не зробить для пом'якшення парникових викидів, щоб уповільнити наслідки зміни клімату, то до кінця 21 століття літо може тривати до пів року. Весна і літо починатимуться приблизно на місяць раніше, ніж у 2011 році, а осінь і зима — на пів місяця пізніше.

Про наслідки

Крім потепління і зміни пір року, це матиме значний вплив на життя людства. У сільському господарстві початок весни на місяць раніше може означати катастрофічні втрати врожаю. Більш ранній початок перехідного сезону може призвести до більш різких похолодань після весняного розпускання бруньок.

«Для районів з мусонними дощами зміна сезонів може змінити час мусонів. Це означає, що характер мусонних дощів також зміниться. Такі зміни можуть не синхронізуватися з ростом врожаю», — розповідають автори дослідження CNN.

Експерти наголошують, що це може також обмежити типи культур, які вирощують, стимулювати ріст бур'янів або збільшити потребу в зрошуванні. Триваліший вегетаційний період рослин може також порушити функцію і структуру екосистем регіону та, на приклад, змінити ареал і типи видів тварин.

Рослини також почнуть активніше і більше виробляти пилок, що нашкодить алергікам.

Крім того, зміна клімату також вплине на лісові пожежі і аномальну спеку, ймовірно, збільшивши їх частоту.

У звіті також згадують про комарів, які під час тривалішого літа у високих широтах зможуть легше й активніше переносити хвороби.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 354 | Дата публікації: 28-03-2021 | Додав: adminA | Теги: до половини року, літо довшає | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]