Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2023 » Травень » 1 » В найтепліших регіонах Марса китайський марсохід знайшов докази існування рідкої води
18:26
В найтепліших регіонах Марса китайський марсохід знайшов докази існування рідкої води


Дані, надані китайським марсоходом Zhurong, свідчать про існування води в низьких широтах Марса із вищою та сприятливішою температурою поверхні.

Дослідження, опубліковане в журналі Science Advances, виявило, що колись на Марсі було багато води у вигляді рідини. Але через різкі кліматичні зміни на сучасному Марсі її майже не залишилось.

Китайські вчені вважають, що зараз вода на Марсі може існувати лише в твердому або газоподібному стані.

Вивчаючи дані про поверхню та склад матеріалу дюн у зоні посадки марсохода, фахівці виявили кірки, тріщини, грануляцію, багатокутні виступи та смугоподібний слід. Аналіз даних показав, що поверхневий шар дюн багатий мінералами, серед яких — гідратовані сульфати, гідратований кремнезем та феррігідріт.

Дослідник Інституту геології та геофізики Цінь Сяогуан вважає, що на поверхню дюн вплинула саме рідка солона вода. Вона утворюється в результаті танення інею та снігу, які падають на солону поверхню дюн при її охолодженні.

Коли солона вода випаровується, гідратовані мінерали у вигляді осаду зв’язують частинки піску, завдяки чому утворюються піщані агрегати та кірка. Далі кірка розтріскується внаслідок усадки, процес повторюється, і наприкінці на поверхні кірки утворюються валики та смугоподібний слід.  

Вчені підрахували, що знайдені марсоходом Zhurong дюни утворилися приблизно від 1,4 млн до 400 тис. років тому. Особливості середовища можуть бути пов’язані з обміном водяної пари між високими та низькими широтами протягом цього періоду.

Дослідники впевнені, що це відкриття є ключовим доказом існування рідкої води в низьких широтах Марса — там, де температура на поверхні є відносно великою та більш придатною для життя, аніж у високих широтах.

Нові знання варто враховувати при подальших дослідженнях Червоної планети. Оскільки колись на різних широтах існувала солона вода, то й у майбутніх пошуках життя на Марсі слід віддавати пріоритет пошуку мікробів, стійких до солі.

Марсохід Zhurong — частина китайської місії дослідження Марса Tianwen-1. 15 травня 2021 року він приземлився в районі низьких широт Марса на Utopia Planitia, рівнині в північній півкулі планети. Марсохід подолав близько 2 км та передав значні обсяги даних на Землю, а потім перейшов у сплячий режим.

Раніше ЗМІ розповідали, що марсохід Curiosity виявив на Марсі сліди хвиль від великого озера. Марсоходу вперше вдалося знайти такі явні свідоцтва про присутність води в минулому Кратера Гейла, який зараз досліджує марсохід.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 103 | Дата публікації: 01-05-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]