Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2023 » Травень » 1 » В Японії на одній із залізничних станцій встановлять вікна, що виробляють електрику
00:06
В Японії на одній із залізничних станцій встановлять вікна, що виробляють електрику


Найбільший у Японії виробник скла - консорціум Nippon Sheet Glass (NSG) - збирається на практиці випробувати фотоелектричні вікна. Вони пропускатимуть видиме світло, але вловлюватимуть інфрачервоні та ультрафіолетові довжини хвиль, щоб перетворювати їх на електричний струм. Будівля отримуватиме "зелену" електрику і в процесі експлуатації значно скоротить викиди парникових газів.

Фотоелектричні стекла компанія NSG виробляє за технологією, розробленою Массачусетським технологічним інститутом (MIT) та Університетом штату Мічиган (MSU). У 2011 році для ринкового просування розробки було створено компанію Ubiquitous Energy. На сьогоднішній день на основі фотоелектричного скла Ubiquitous Energy реалізовано кілька пілотних проектів. Затіяний NSG проект, можливо, стане наймасштабнішим із них.

Скління прозорими фотоелектричними панелями буде зроблено на залізничній станції Takanawa Gateway Station у Токіо. Фотоелектричні вікна будуть встановлені на два місяці, але якщо вони покажуть себе з хорошого боку, то зможуть працювати довше. Вікна передаватимуть вироблену електрику на акумулятори і далі через інтерфейс у рамі. Також у вікна будуть вбудовані датчики освітленості, температури та швидкості вітру. Це дозволить розгорнути «розумне» регулювання клімату у приміщенні, коли систему фотоелектричних вікон із датчиками підключать до місцевої системи опалення/кондиціювання.

Проекти зі скління віконних прорізів будівель і фасадів цілком прозорими або декоративними фотоелектричними панелями поки що можна перерахувати на пальцях однієї руки. Наймасштабнішим із них вважатимуться будівництво багатоповерхівки в Австралії, чий фасад буде повністю покритий фотоелектричними панелями. Проект NSG буде набагато скромнішим, але його легше буде реалізувати та проаналізувати.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 125 | Дата публікації: 01-05-2023 | Додав: admin | Теги: залізниця, електрика, вікно, Японія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]