Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2012 » Лютий » 13 » В центрі галактики чорна діра щодня поглинає астероїди
21:06
В центрі галактики чорна діра щодня поглинає астероїди



Гігантська чорна діра в центрі нашої галактики щодня поглинає астероїди, вважають науковці з університету Лейчестера у Великобританії. Результати дослідження опубліковані в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

За даними NASA, кілька років космічна обсерваторія Чандра щодня фіксувала спалахи рентгенівських променів, що виходять від надмасивної чорної діри в центрі нашої галактики, більше відомої як Стрілець А* (Sagittarius A).

Науковці припустили, що причиною появи спалахів може бути падіння в діру астероїдів. Вони гинуть, потрапивши в зону циркуляції гарячого газу біля діри (ця зона — результат активного поглинання об'єктом матерії).

Подібне випаровування і стає причиною спалахів, що тривають кілька годин і перевищують звичайне випромінювання чорної діри до 100 разів.

Дослідники підрахували, що астероїд повинен бути не менш як 10 кілометрів у діаметрі, щоб створити спалах, подібний до тих, які фіксувала Чандра. Втім, чорна діра може поглинати і більш дрібні об'єкти, але спалахи при цьому будуть набагато менші.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1947 | Дата публікації: 13-02-2012 | Додав: admin | Теги: астероїди, галактика, чорна діра | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]