Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2022 » Грудень » 15 » В Антарктиді вчені виявили мікропластик
00:05
В Антарктиді вчені виявили мікропластик


антарктида Турецькі вчені, які вирушили в Антарктиду для створення наукової бази, зібрали зразки з трьох лагун і льодовикових озер на острові Роберт на континенті, і після досліджень зразків донних відкладень, проведених у Туреччині, дійшли висновку, що забруднення та поширення мікропластику досягли навіть найвіддаленіших місць світу. Про це пише Dailysabah.

Вчені виявили, що зразки арктичних відкладень містили мікропластики типу мікроволокон та мікрогранул. "Той факт, що пластик досягає Антарктиди і той факт, що відкладення знаходяться у водному шарі, навіть у рибі, може бути, добрий для нас з погляду (академічних) відкриттів, але дуже поганий для людства", — професор Раїф Кандемір, голова Про це йдеться у повідомленні інженерно-геологічного факультету інженерно-архітектурного факультету Університету Реджепа Таїпа Ердогана (РТЕУ).

Турецькі вчені, що вирушили на континент у складі 2-ї Національної арктичної наукової експедиції, здійснили занурення в три лагуни та льодовикові озера на острові Роберт на Південних Шетландських островах і зібрали зразки. Зразки відкладень, які взяли Кандемір і науковий співробітник Близькосхідного технічного університету (METU) Корхан Озкан, були збережені в спеціальних контейнерах і доставлені до Туреччини для дослідження.

Дослідженням також керували керівник дослідницької групи мікропластику факультету рибного господарства RTUE Улген Айтан та науковий співробітник Ясемен Шентюрк. Результати показали, що мікропластики, які загрожують органічному життю, досягли навіть Південного полюса, де контакти з людьми практично відсутні завдяки атмосферному руху. Висновки були представлені науковій спільноті на 6-му Національному семінарі з полярних наук, проведеному в Трабзонському технічному університеті Караденіз (КТУ).

"Ми взяли зразки з трьох лагун та льодовикових озер на острові. Увійшовши в озеро в непромоканому одязі і закопавши трубки, було взято та оцінено проби донних відкладень. У зразках виявлено мікропластик. Ми виявили, що мікропластик може існувати й у Антарктиді. У літературі згадується мікропластикове забруднення Антарктиди. Зрештою, це був район, де, як ми думали, можливо забруднення", — сказав Кандемір.

"Чилі має занедбану базу на острові, який також є островом, який відвідують багато вчених. Однак мікропластики приносять не лише люди. Вони також можуть бути перенесені вітром у регіони, далекі від їхнього джерела".

Кандемір заявив, що турецькі вчені продовжать роботу в Антарктиді. "Туреччина — країна, яка має великий імпульс для створення наукової бази в Антарктиді. Я сподіваюся, що якщо найближчими роками на острові Підкова буде створено постійну наукову базу, це стане дуже важливим кроком для турецької науки".

"Про пластику великого розміру вперше повідомили в Антарктиді в 1979 році, але дослідження мікропластику дуже обмежені", - сказав Айтан. "Під час цього дослідження мікропластик було виявлено у трьох лагунах та льодовиковому озері на острові Роберт. За допомогою спеціальних методів аналізу, які ми застосували в лабораторії, було проведено фізичну та хімічну ідентифікацію мікропластику, виділеного з відкладень. більшість із них, особливо у льодовиковому озері".

"В якості місцевих ресурсів у цьому районі є дослідницькі станції та бази. Також як джерела пластикового забруднення можна назвати дослідні, рибальські та туристичні судна, але джерело цих «волокнистих» форм знаходиться за кілометри", — зазначив Айтан.

"Мікропластик можна знайти навіть у Гімалаях. Забруднення мікропластиком поширилося всюди. Ці райони, вільні від людського тиску, показують нам, наскільки важливим є атмосферний рух, а також, на жаль, наскільки важко боротися з цим забруднювачем".


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 176 | Дата публікації: 15-12-2022 | Додав: admin | Теги: мікропластик, Антарктида | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]