Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2022 » Вересень » 1 » Учені показали "крик новонародженої зірки"
00:05
Учені показали "крик новонародженої зірки"


Учені показали як виглядає "крик новонародженої зірки". Відповідний об'єкт було знято у супутнику нашої галактики — Малій Магеллановій Хмарі за допомогою комплексу радіотелескопів ALMA, який розташований у чилійській пустелі Атакама. Про це повідомляє прес-служба Університету Осаки (Японія).

Мала Магелланова Хмара характеризується низьким вмістом елементів, важчих за гелій, подібно до того як це було загалом у молодому Всесвіті 10 млрд років тому. Досі не було добре зрозуміло, чим утворення зірок у такому середовищі відрізнялося від сучасного утворення зірок.

У цьому дослідженні учені виявили біполярний потік газу, що витікає з «дитинчати зірки» Y246, і визначили, що молекулярний потік має швидкість понад 54 тис. км/год в обох напрямках.

У сучасному Всесвіті вважається, що обертальний рух зростаючих «зірочок-малюків» пригнічується цим молекулярним потоком під час гравітаційного стиснення, що прискорює ріст зірки, — наголошують дослідники. — Відкриття такого ж явища в Малій Магеллановій Хмарі свідчить про те, що цей процес утворення зірок був звичайним протягом останніх 10 млрд років.

крик новонароджена зірка

Ліворуч – широке інфрачервоне зображення Малої Магелланової Хмари, отримане за допомогою космічної обсерваторії Herschel. Праворуч – зображення молекулярного відтоку від "новонародженої" зірки Y246. Блакитний і червоний кольори показують газ із синім і червоним зміщенням, який спостерігається у викидах чадного газу (CO). Хрестик вказує на положення "зірочки-малюка". Фото: Університет Осаки


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 190 | Дата публікації: 01-09-2022 | Додав: admin | Теги: крик, Зірка, новонароджена | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]