Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2012 » Лютий » 19 » У Всесвіту магнітні поля незвичайних форм
14:16
У Всесвіту магнітні поля незвичайних форм



Міжнародна команда астрономів виявила украй незвичайне фізичне явище - 8-подібне магнітне поле. Дана система знаходиться на відстані 980 світлових років від Землі, передає CyberSecurity.ru.

Варто відзначити, що в теорії вчені давно припускали наявність у Всесвіту магнітних полів незвичайних форм, проте на практиці їх так і не вдавалося знайти.

Нагадаємо, що звичайне магнітне поле розповсюджується від будь-якого масивного об'єкту, наприклад, зірки або планети, абсолютно рівномірно на всі боки, нагадуючи формою кулю.

Саме так і відбувається на Землі, на Сонці, на Місяці і на інших 99,9% космічних тіл. На сьогодні, говорять фахівці, досить важко уявити об'єкти, здатні створити таке незвичайне явище.

Астрономи Джозеф Гірат, з Інституту космічних досліджень Каталонії (Іспанія), Рампарсад Рао з центру астрономії і астрофізики (Тайвань) і Ден Меррон з астрофізичного центру в Гарварді (США) вивчали регіон формування зірок, що знаходиться в сузір'ї Персея, і виявили систему з двох протозірок, що отримала назву NGC 1333 IRAS 4a.

Як говорять фахівці, дослідження показали, що матеріал, що знаходиться в міжзоряних хмарах, достатньо щільний для того, щоб змусити гравітаційне поле коллапсувати, деформуючи магнітне поле від зірок, що формуються.

"Ми вибрали цю зоряну систему тому, що попередні спостереження показали, що там може знаходитися магнітне поле, що формою нагадує пісочний годинник. Необхідно було лише практично підтвердити його наявність", - говорить Ден Меррон.

На сьогодні в області NGC 1333 IRAS 4a за даними астрономів знаходиться одна з найщільніших міжзоряних хмар. Його маса перевищує масу Сонця в 130 тисяч разів. Вчені припускають, що крім газу і пилу в цій хмарі можуть знаходитися і важчі об'єкти.

Астрономи говорять, що NGC 1333 IRAS 4a - це практично найідеальніше місце для формування нових зірок у Всесвіту, крім того, даний регіон відносно близький до Землі і процес виникнення зірок там можна розглянути як ніде краще.

Фахівці говорять, що змогли дізнатися про незвичайну форму магнітного поля за характерною 8-подібною формою, яку утворила міжзоряна речовина.

За прогнозами вчених, приблизно через мільйон років магнітне поле зрештою перетвориться на дві кулі, розташовані поряд, оскільки на той час дві зірки, що формуються, вже будуть остаточно сформовані.

Крім того, астрономам давно відомо, що в регіоні IRAS 4a незвичайним чином поляризується міжзоряна речовина, проте пояснити даний феномен - це справа майбутнього.

Раніше в сузір'ї Персея виявили нафталін та іншу органіку - найскладнішу в міжзоряному середовищі.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 2291 | Дата публікації: 19-02-2012 | Додав: adminA | Теги: У Всесвіту магнітні поля незвичайни | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]