Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2012 » Лютий » 7 » У Тихому океані на дні знайшли невідомих гігантських ракоподібних
23:45
У Тихому океані на дні знайшли невідомих гігантських ракоподібних



Біля берегів Нової Зеландії на глибині семи кілометрів виявлено гігантського ракоподібного, про існування якого біологи до сих пір нічого не знали, передає Бі-Бі-Сі.

Істота відноситься до різновиду різноногих ракоподібних, які зазвичай не перевищують в довжину 2-3 см. Найбільша особина, виявлена в западині Кермадек в Тихому океані, досягає в довжину 34 см.

"Вони нагадують тарганів розміром з черевиків", - заявив Алан Джемісон із Абердинського університету.

Ці дивні істоти попалися у велику металеву пастку. У воду також була спущена відеокамера, укладена в сапфірову сферу для захисту від гігантського тиску води на таких глибинах.

Біологи з Шотландії і Нової Зеландії спіймали сім ракоподібних. В об'єктив відеокамери потрапили ще дев'ять. Виявилося, що ці ракоподібні мешкають у великих кількостях на самому дні океанських западин, довгих та вузьких жолобів, які можуть досягати глибини майже в 11 км.

Це невеликі, але надзвичайно активні істоти, які живуть в повній темряві і ніколи не піднімаються на поверхню.

Про існування "супергігантів" вперше заговорили після того, як подібних тварин знайшли в 1980-х роках біля узбережжя Гавайських островів. Згодом подібних ракоподібних бачили в антарктичних водах, де їх величина досягає 10 см.

Однак нова знахідка поставила рекорд по фізичних параметрах.

"Те, що настільки велике істота так довго залишалося непоміченим, свідчить, як мало ми знаємо про життя новозеландського глибоководдя", - сказав доктор Ешлі Роуд з новозеландського інституту океанографії.

Колись океанські западини вважалися позбавленими життя, так як там жахливий тиск, холодно і темно. Однак в останні роки науковці роблять одне відкриття за іншим, що підтверджують припущення про те, що життя в цих областях океану багате і різноманітне.

До останніх відкриттів відносяться деякі різновиди креветок з сімейства ізоподи або морських тарганів і примітивні риби з сімейства ліпаріс, які були спіймані на глибині 7700 метрів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 2288 | Дата публікації: 07-02-2012 | Додав: admin | Теги: гігантські ракоподібні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]