Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2023 » Лютий » 21 » У пошуках витоків життя вчені вирішили пробурити свердловину до центру Землі
13:20
У пошуках витоків життя вчені вирішили пробурити свердловину до центру Землі


Вчені планують поглибити свердловину в Атлантичному океані, щоб встановити, чи могло змішання мінералів і морської води призвести до зародження життя. Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на главу експедиції, геолога Пітера Блюма.

Експедиція вчених, до складу якої увійдуть геологи, мікробіологи та інші фахівці, у квітні вирушить із порту Понта Делгада на Азорські острови. Там група вчених планує поглибити свердловину у масиві в Північній частині Атлантичного океану, пробурену 20 років тому, зазначив Блюм.

За даними газети, цей масив є височиною на океанському дні, висота якої близько 14 тис футів (4,3 тис метрів). Глибина свердловини, пробуреної 20 років тому, становить 1400 метрів, а діаметр - 15 дюймів (приблизно 38 см). Вчені планують поглибити її до 6750 футів (2057 метрів).

Для поглиблення свердловини вченим доведеться спустити на дно океану (близько 1645 метрів глибини) бурові інструменти. Як зазначає видання, інженери порівняли цей процес зі стоянням на стільці та «спробою опустити олівець, прив'язаний до кінця мотузки, у шийку пляшки з-під газування за допомогою вентилятора».

Масив Атлантиди, що примикає до Серединно-Атлантичного хребта, де вчені мають намір поглибити свердловину, є тектонічним вікном, де тектонічні плити розсуваються і витягують більш глибокі шари Землі на поверхню. Буріння таких вікон можуть дати можливість дослідити внутрішню структуру планети за зразками, дістати які раніше було неможливо.

WSJ пише, що експерти планують взяти зразки з нових глибин, щоб з'ясувати, чи могла особлива суміш каменю та води породити життя на Землі та, можливо, на інших планетах. Дослідники мають намір прагнути дістатися глибини, де, як вважається, відбувається ця реакція, але температура виходить за межі, за яких може існувати життя.

За словами одного з керівників експедиції Сьюзен Ленг, виявлення на такій глибині органічних молекул дозволить підтвердити, що реакція сприяє виникненню життя. Температура наприкінці поглибленої свердловини, як зазначають вчені, може сягати понад 200 градусів за шкалою Цельсія.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 137 | Дата публікації: 21-02-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]