Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2022 » Листопад » 12 » Три альтернативні системи супутникового інтернету для заміни Starlink - не Маском єдиним
18:13
Три альтернативні системи супутникового інтернету для заміни Starlink - не Маском єдиним


У сучасній війні важливо мати звʼязок у будь-який час на полі бою – це вже доведено в Україні завдяки системам Starlink. Але нещодавні погрози Ілона Маска змусили владу різних країн серйозніше замислитися про альтернативи Starlink, які дозволять мати доступ до супутникового інтернету та зменшать залежність від іноземних компаній.

Як повідомляє ЗМІ, країни ЄС і законодавці Європейського парламенту, ймовірно, у середині листопада досягнуть угоди щодо системи супутникового інтернету вартістю $6 млрд.

Про альтернативний супутниковий зв’язок для України також заявляв і глава Мінцифри Михайло Федоров під час Lisbon Web Summit. А США днями надали Україні новий пакет оборонної допомоги, куди увійшли чотири антени супутникового зв'язку, що діють поза системою Starlink. Ці антени можуть взаємодіяти з будь-якими системами, не лише Starlink. Вони допомагають покращити можливості зв'язку на полі бою.

Liga.Tech розповідає, які альтернативи супутниковому зв’язку від SpaceX вже існують та хто з конкурентів планує розгорнути свою мережу низькоорбітальних супутників та надавати швидкісний інтернет вже найближчим часом.

Iridium

Iridium – глобальний американський оператор, який працює на ринку з 1991 року. Його називають головним конкурентом Starlink, тому що супутники цієї компанії також знаходяться на низькій орбіті на висоті 780 кілометрів над поверхнею Землі.

Цей оператор фокусується на телефонії, передавання даних забезпечує з низькою швидкістю. Незабаром Iridium обіцяє запропонувати послуги прямого підключення до смартфона, які дозволяють підтримувати зв’язок у надзвичайних ситуаціях у віддалених районах в усьому світі.

Довгострокова мета Iridium полягає в тому, щоб підключати інші типи споживчих пристроїв безпосередньо до супутників, включно з планшетами та годинниками, а також інтегрувати свою технологію в автомобілі. Як пояснюють у компанії, це буде "не для повсякденного використання, а як доповнення до інших технологій, які використовуються в цих автомобілях".

Міністерство оборони США – серед клієнтів Iridium. За інформацією на офіційному сайті, компанія забезпечує розвідувальне та військове управління США глобальним безпечним зв’язком через спеціальний шлюз та комунікаційну інфраструктуру.

"Протягом останніх 20 років Iridium і Міністерство оборони спільно розробили операційне середовище, яке забезпечує прозорість мережі та співпрацю для успішного виконання завдань США", – йдеться у повідомленні Iridium.

Ще у березні Iridium з'явився у переліку тих супутникових операторів, використання яких може виявитися небезпечним для наших військових. За словами представників НВЦ "Інфозахист", використання деяких терміналів зв’язку дозволяє розкрити ваше місцеперебування з точністю до 40 метрів. Це може призвести до фатальних наслідків для наших захисників. У ЗСУ інформацію, чи користуються наші військові Iridium та на яких умовах, не коментували.

У мережу Iridium можна підключити супутниковий телефон за допомогою ваучерів вартістю від $130 за 75 хвилин до $700 за 300 хвилин протягом 360 днів. Sim-карта безкоштовна, активація контрактного підключення – $50, щомісячна плата – $70.

Ваучери дають можливість телефонувати всередині мережі Iridium, телефонувати на будь-які напрямки, а також користуватися інтернетом та SMS. Так, заявлена швидкість з'єднання через пристрій Iridium Go становить 2,4 кбіт/с, але вона дуже залежить від метеоумов та місця перебування абонента.

OneWeb

OneWeb ініціювала свій супутниковий інтернет-проєкт у 2019 році, приблизно тоді, коли SpaceX почала запускати супутники Starlink. Але за ці роки компанія зіткнулася з низкою фінансових і операційних перешкод, в результаті чого її прогрес значно відстає від успіху SpaceX.

Чергові труднощі спіткали компанію після початку повномасштабної війни в Україні. Через санкції Заходу проти рф компанія більше не змогла запускати свої супутники за допомогою ракети "союз", тому її майбутнє виглядало невизначеним.

Проте компанія зуміла швидко укласти угоди з американськими постачальниками ракет SpaceX та Relativity Space, а також індійською New Space India Limited – комерційним підрозділом індійського космічного агентства Isro, що продає LVM3.

Нещодавно OneWeb запустила ще 36 космічних апаратів для своєї глобальної системи широкосмугового доступу до Інтернету. Цей політ довів кількість їхніх супутників на орбіті над Землею до 462. Це понад 70% загального обсягу, необхідного OneWeb для досягнення глобального покриття своїм угрупованням супутників першого покоління. Компанія, яка частково належить британському уряду, розраховує завершити розгортання в середині наступного року.

Хоча SpaceX і OneWeb переслідують одну і ту ж мету широкосмугового інтернету з неба, насамперед вони націлені на різні сектори. Саме тоді, як SpaceX продає термінали підключення безпосередньо споживачеві, OneWeb натомість зосередиться на продажі своїх підключень телекомунікаційним компаніям. Потім ці партнери запропонують клієнтам систему OneWeb як частину свого пакету інтернет-рішень.

OneWeb вже пропонує високошвидкісне широкосмугове з'єднання користувачам бета-версії, розташованим на відстані понад 50 градусів північної та південної широти. Останній запуск та ще один до кінця року наблизить покриття до екватора. Територію України вони поки що, на жаль, не покривають.

Kuiper

Project Kuiper – проєкт супутникового інтернету Джеффа Безоса, який готується запустити тестові супутники на початку 2023 року. У жовтні Amazon повідомила, що виведе прототипи Kuipersat-1 і Kuipersat-2 на орбіту ракетою Vulcan Centaur від United Launch Alliance (ULA). Це дозволить їм випробувати технології своєї супутникової мережі за допомогою даних із космосу та завершити їхню розробку.  

"Усі системи добре тестуються в імітаційних і лабораторних умовах, і незабаром ми будемо готові побачити, як вони працюють у космосі", — сказав Раджив Бадял, віцепрезидент із технологій проєкту Kuiper. Команда також проведе експериментальні випробування з використанням прототипів свого недорогого клієнтського термінала, який був розроблений, щоб забезпечити швидке та надійне обслуговування за доступнішою ціною, ніж застарілі антени.

Утім, плани Amazon втілюються в життя не так швидко, як вони планували від самого початку, Безос не виключає, що їм доведеться скористатися послугами своїх прямих конкурентів – SpaceX, що знову ж таки робить розгортання нової мережі залежним від компанії Маска.

Це пов’язано з тим, що наразі спостерігається обмежена кількість ракет важкого та надважкого класів, які доступні для запуску супутників Kuiper. Згідно з зобов'язаннями, компанія Безоса повинна до липня 2026 року вивести на низьку навколоземну орбіту близько 1600 супутників Kuiper.

Загальний план Безоса – вивести на низьку навколоземну орбіту понад 3000 інтернет-супутників. Щоб прискорити виробництво, компанія у жовтні оголосила про будівництво нового заводу в передмісті Сіетла. Amazon потрібно буде будувати від одного до трьох супутників на день, щоб втілити свої плани в життя.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 159 | Дата публікації: 12-11-2022 | Додав: adminA | Теги: не Маск, заміна Starlink, три альтернативні системи супутнико | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]