Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2021 » Травень » 17 » Третьою країною, що посадила апарат на Марс став Китай, а на Місяці от-от прокинеться їх ровер
12:32
Третьою країною, що посадила апарат на Марс став Китай, а на Місяці от-от прокинеться їх ровер


Китай зробив ще один великий крок уперед у своїй амбітній космічній програмі, успішно посадивши свій зонд Tianwen-1 на Марс і став третьою країною, яка приземлилася на Червоній планеті. На борту знаходиться посадковий модуль Zhurong, який зараз вивчає навколишнє середовище і скоро буде розгорнутий для вивчення марсіанського середовища з поверхні.

Посадковий модуль Zhurong завершив свій спуск через марсіанську атмосферу, використовуючи парашут – це зайняло 7 хвилин. Він успішно приземлився в заздалегідь обраному районі. Складний процес приземлення називається «сімома хвилинами жаху», тому що він відбувається швидше, ніж радіосигнали досягають Землі з Марса, а це означає, що зв’язок обмежений.

Кілька спроб США, Росії і Європи висадити марсоходи на Марс в минулому зазнали невдачі. Останнє успішне прибуття відбулося в лютому, коли космічне агентство США NASA посадило свій марсохід Perseverance, який відтоді досліджує планету. Zhurong прибув на кілька місяців пізніше.

Шестиколісний ровер працює на сонячній енергії і важить приблизно 240 кг, наразі він шукає, збирає і аналізує зразки гірських порід з поверхні Марса. Запуск китайського марсіанського зонда Tianwen-1, на борту якого був ровер в липні минулого року, став важливою віхою в космічній програмі Китаю.

Космічний апарат вийшов на орбіту Марса в лютому, і після тривалого мовчання державні ЗМІ Китаю оголосили, що в п’ятницю він досяг «вирішальної стадії приземлення». Очікується, що Zhurong проведе там близько трьох місяців, фотографуючи і збираючи географічні дані.

NASA Ingenuity здійснив перший горизонтальний політ на Марсі

Китай пройшов довгий шлях в гонці, щоб наздогнати інші країни, чиї астронавти і космонавти мають багаторічний досвід в освоєнні космосу. Минулого місяця країна успішно запустила перший модуль своєї нової космічної станції, сподіваючись, що до 2022 він буде укомплектований екіпажем і в кінцевому підсумку відправить людей на Місяць.

Минулого тижня частина китайської ракети Long March 5B розпалася над Індійським океаном в результаті неконтрольованої посадки на Землю. Це викликало критику з боку США та інших країн за порушення етикету, що регулює повернення космічного сміття на Землю.

Але це ще не все! Зовсім в іншому світі – на Місяці – от-от китайський місяцехід Yutu 2 прокинеться після 2-тижневої ночі і продовжить досліджувати зворотній бік супутника Землі. Шестиколісний місяцехід важить 140 кг і живиться енергією Сонця, світла якого не було з 19 квітня.

Ровер, запущений з місією Chang’e 4, здійснив посадку на зворотному боці Місяця в січні 2019, але 19 квітня впав в «анабіоз», щоб перечекати тінь. Місяцехід і посадковий модуль вийдуть зі сплячки найближчим часом, після сходу Сонця. Yutu 2 просувався на північний захід з точки приземлення в кратері Фон Карман і на цей час пройшов в цілому 708,9 м, вивчаючи Місяць за допомогою своїх панорамних камер, місячного радара (LPR) і спектрометра видимого та ближнього інфрачервоного діапазону.

Вчені встановлять радіотелескоп на зворотньому боці Місяця

Місяцехід вже виявив кілька шарів гірських порід під місячною поверхнею, які, на думку вчених, утворилися в результаті вулканічної активності і сильних ударів астероїдів. Ровер працює у величезному ударному басейні. Вчені вважають, що подія, яка призвела до утворення басейну, могла вивільнити гірські породи з-під кори Місяця, що дозволить розгадати секрети його утворення.

китайський місяцехід Yutu 2

Yutu 2 також натрапив на гірські породи, що містять скло: деякі з них викликали у вчених серйозний інтерес. Щойно місяцехід прокинеться після 14-денної місячної ночі, він продовжить свою подорож на північний схід, де вчені сподіваються знайти базальт, а значить слід очікувати повідомлення про нові знахідки.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 335 | Дата публікації: 17-05-2021 | Додав: adminA | Теги: апарат, китай, третя країна, Ровер, місяць, марс | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]