Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2022 » Жовтень » 28 » Традиції та чому церква була проти цього свята - таємничість Гелловіну
15:04
Традиції та чому церква була проти цього свята - таємничість Гелловіну


Привиди, гобліни, відьми, вампіри й чарівники… 31 жовтня – вечір, коли можна уявити, що всі ці темні сили існують, хоча всерйоз ніякої небезпеки не несуть. Гелловін – дивний мікс язичницьких обрядів, релігійних традицій та лякаючих забобонів.

І все ж цікаво, чому люди вирішили в містичну ніч наносити на обличчя лякаючі грими й вживатися в роль нечисті? Та як зародилася ідея святкування хорор-свята? Читайте в матеріалі.

A long time ago…

2000 років тому кельтські племена проживали на території сучасної Англії, Ірландії, Вельсу, Шотландії та Північної Франції. У ніч із 31 жовтня на 1 листопада вони вшановували бога мертвих, який є головним серед душ людей після смерті. Додатково кельти поклонялися богу Сонця, щоб воно сприяло багатому врожаю на наступний рік та дало сили для боротьби з холодною зимою й темними силами. Для магічності обряду ці племена розпалювали ватру й влаштовували жертвопринесення.

Приблизно в цей період, 1 листопада, у Давньому Римі влаштовувалося свято на честь богині плодючості Помони. Її зображували як чарівну леді з плодами у руках та в короні із яблук. Люди веселилися, танцювали, пригощали усіх довкола яблуками й горіхами та влаштовували кінні перегони. Коли римляни захопили племена кельтів на території сучасної Франції, передали їм свої звичаї. Відтак фестиваль на честь Помони й традиції кельтів змішалися й стали одним святом, яке щороку випадало на 1 листопада.

У середньовіччі 1 листопада святкували День усіх святих, яким не було "приурочено" дати протягом року. Церква обрала саме цю дату, щоб "затьмарити" язичницькі ритуали й традиції. Однак люди в усьому світі продовжили в ніч перед релігійним святом влаштовувати фестивалі магії та забобонів під назвою "All Hallows Eve", який з часом скоротився до "Halloween". Вважалося, що напередодні Дня усіх святих уся нечисть, головний серед яких диявол, збирається, щоб напакостити й полякати людей.

Сьогодні Halloween поєднує в собі релігійні та язичницькі ритуали. Від кельтів та релігійних людей залишилося вшанування померлих та їхніх духів, від святкування Помони – яблука, горіхи й інші види врожаю, а згодом додалися й символи свята у вигляді вампірів, магії, ворожіння тощо.

Загадковість традицій Гелловіну

Вважалося, що для того, аби задобрити духів, необхідно принести символічне пожертвування – винести на поріг будинку всілякі частування та ласощі. У ніч Гелловіну діти й підлітки, зодягнені у персонажів свята (Мумій, монстра Франкенштейна, відьом, злих духів), ходять до сусідів, стукають у двері й кажуть "Trick or Treat?" ("частування чи шкода"; "цукерки або смерть"). Далі господарі будинків виносять цукерки й фрукти, які кладуть дітям, щоб уберегти себе від злих помислів нечисті.

Чому на Гелловін виготовляють гарбузи із ліхтариком усередині та вирізаними ротом і очима? Інша його назва – світильник Джека. Коли його запалюють, складається враження, що один із духів дивиться на людину своїми вогняними очима. Цей містичний атрибут замінює звичайні ліхтарі та має бути вдома для підсвічування дороги душам, що повертаються в чистилище.

Навіщо люди зодягають страхітливі карнавальні костюми і маски? Це робиться для того, щоб бути більш схожими із містичними істотами і монстрами. Така особливість свята бере початок із кінця XIX століття. Тобто вже майже 2 століття такі наряди служать для більшої схожості з нечистю, аби випрошувати солодощі у сусідів.

Що ще можна робити на Гелловін?

Прибирати у домі. Вважається, що це допоможе позбутися негативної енергії.

Ворожити. У ніч із 31 жовтня на 1 листопада дізнатися про своє майбутнє легше, бо межа між земним і містичним світами стає тоншою.

Залишати на столі їжу й воду. Це робиться для того, щоб "задобрити" духів, які зайдуть у будинок.

Прикрашати дім осінніми атрибутами, вирізаними з паперу кажанами й павучками, штучним павутинням, світильником Джека (він захищає від злих духів) тощо.

У всіх вікнах слід запалювати свічки, бо вони відлякують нечисть.

Чого не варто робити на Гелловін?

У цей день не варто залишати в будинку чорну кішку. Люди здавна вірять, що це може принести нещастя. Також не можна вбивати павуків, бо вважається, що вони попереджають про небезпеку. А в деяких культурах кажуть, що павуки – душі померлих родичів, які прийшли захищати дім.

Додатково заборонено висушувати прання на мотузці, щоб у нього не заселився злий дух. Потрібно зачиняти вікна й двері, аби до оселі не проникли нечисті сили.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Сон, хіромантія і сонник | Переглядів: 213 | Дата публікації: 28-10-2022 | Додав: adminA | Теги: Гелловін, традиції, таємничість, Церква | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]