Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 23-04-2024
Головна » 2012 » Травень » 29 » Тканина, яка поглинає радіоактивні речовини
17:40
Тканина, яка поглинає радіоактивні речовини




Науковці винайшли тканину, яка поглинає радіоактивні речовини

Науковці Інституту промислової науки при Токійському університеті винайшли тканину, яка здатна вбирати радіоактивний цезій з води і ґрунту, повідомляє РИА "Новости".

На думку експертів, цей винахід може бути корисним при дезактивації постраждалих від радіації районів Японії.

Активною речовиною в розробці науковців стала берлінська лазур - барвник, який широко застосовується в медицині як антидот при отруєнні солями цезію і талію.

Експерименти із тканиною були проведені минулої осені в селі Іідате префектури Фукусіма, що постраждала після аварії на АЕС "Фукусіма-1" в березні 2011 року.

У дощову воду зі вмістом радіоактивного цезію 20 беккерелів на літр опустили клапоть розміром 60 на 40 сантиметрів, який важив всього 18 грамів. На наступний ранок заміри показали зниження рівня радіації у воді до 8 беккерелів на кілограм.

Науковці стверджують, що тканину можна використовувати і для дезактивації ґрунтів.

Привабливою також є і собівартість нової розробки: навіть на першому етапі вона не перевищить 6 доларів за один квадратний метр. Ще одна перевага тканини в тому, що її легко транспортувати, можна нарізати шматками відповідно до рівня забруднення, і її легко можуть застосовувати неспеціалісти для очищення будинків і садових ділянок.

Науковці Токійського університету вже почали підготовку до виробництва пробних партій спільно із навчальними закладами Фукусіми і Ісіномакі.

Нагадаємо, в минулому році науковці заявили, що сполуки олеїнової кислоти, головного компонента у складі оливкової олії, захистили лабораторних мишей від летальної дози радіації і можуть стати основою для препаратів, які оберігають організм від наслідків опромінення.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 2033 | Дата публікації: 29-05-2012 | Додав: adminA | Теги: яка поглинає радіоактивні речовини, тканина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]